"En stiftelse gynnar alla parter"

En stiftelse där Saltkråkan AB och Vimmerby kommun ingår bör bildas och ta över ansvaret och driften av Astrid Lindgrens Värld. Det är den helt nya lösning de tre minoritetsägarna i ALV tagit fram och som också presenterats för både Saltkråkan och den politiska ledningen för Vimmerby kommun.

Foto:

Vimmerby2009-05-28 06:08


I kväll kommer förslaget att presenteras på den hearing som Företagarna håller om ALV-affären.
- Vi ser det här som en lösning som gynnar alla parter, säger Rein Soowik och Tommy Isacsson, som tillsammans med Per Jalminger tagit fram förslaget.
Det handlar kort om att istället för att kommunen säljer en större del av sina aktier i ALV till Saltkråkan AB bildar de tre parterna, kommunen, Saltkråkan och minoritetsägarna, en stiftelse som tar över alla tillgångar och skulder som finns i ALV i dag.
Stiftelsen ska bestå av tre företrädare för Saltkråkan, varav minst en ska vara från Astrid Lindgrens familj, tre från kommunen, en politiker, en person från det lokala näringslivet och en företrädare för lokalbefolkningen. Därutöver ska de tre minoritetsägarna tillsätta en plats i stiftelsen, som sammanlagt ska bestå av sju personer enligt förslaget.

Ingen köpeskilling
- Det här innebär att alla diskussioner om köpeskillingen elimineras, att kommunen under en femårsperiod får tillbaka de 22,5 miljoner kommunen gått in med i ALV och Saltkråkan AB inte behöver lägga någon köpeskilling utan går in i stiftelsen för att på det viset säkra och förstärka äktheten gentemot Astrid Lindgrens författarskap i ALV, motiverar de tre sitt förslag.
De ser därutöver ytterligare fördelar med stiftelseformen som ägarmodell till ALV.
- Det här eliminerar alla eventuella ekonomiska spekulationer kring ägandet, stiftelsen ska också reglera att alla pengar återinvesteras för utveckling av parken och går till underhåll, om och när det eventuellt blir vinstpengar över ska 80 procent av avkastningen gå till barns behov. Det kan vara undervisning eller utbildning, hjälp till behövande barn eller till barnverksamhet över huvudtaget, säger de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om