En stor dag för Södra Vi hembygdsförening

Ett klipp med saxen och så var det nya Agne Lindblad-museet i Södra Vi invigt. Patric Engqvist, som den här dagen representerade Tillväxtverket, lyfte i invigningstalet fram det arbete som föreningens medlemmar lagt ner för att kunna förverkliga idén om ett museum. - Ni är otroligt duktiga här i Södra Vi. Det är bara att se sig om här i parken med alla välskötta byggnader, så förstår man vilket stort jobb ni varje år lägger ner på att hålla allt i gott skick. - Det nya museet är fantastiskt och blir ett härligt tillskott i den här anrika brunnsmiljön.

Stolt och glad var han, ordförande Ingmar Eklund. Och det med all rätt, det nya museet ger Agnes figurer full rättvisa. Här ett par grupper, dels Dryckeslaget till vänster, dels de  småtokiga musikanterna i gruppen "Poarejdo kapell" till höger.

Stolt och glad var han, ordförande Ingmar Eklund. Och det med all rätt, det nya museet ger Agnes figurer full rättvisa. Här ett par grupper, dels Dryckeslaget till vänster, dels de småtokiga musikanterna i gruppen "Poarejdo kapell" till höger.

Foto:

Vimmerby2015-05-15 06:22


Vi tror att Agne Lindblad, som gick bort i lunginflammation 1939, bara 31 år gammal, var glad och upprymd över uppmärksamheten och hyllningarna där uppe i sin himmel. Hade han haft Facebook hade han tveklöst tryckt på "Gilla".
Under de drygt 30 år han fick vandra på jorden mötte han och hans träfigurer ingen större förståelse. "Tälja gubbar, vad skulle det vara bra för...?"
Han sade själv, lite uppgivet, vid något tillfälle: "Nån uppskattning lär en väl inte få förrän en ä? dö!" Och det stämde ganska väl.

Ett helt eget museum...
Men nu kan han vara desto stoltare, nu har han ett alldeles eget museum med cirka 150 verk, både enskilda pjäser och större grupper.
Mycket, både skulpturer och teckningar, gick förlorat när Halsjöbo by brann 1940. Men tack vare att pappa Karl Johan drömt att hemmet skulle brinna men inte Agnes skulpturer, så fanns en stor del av dem på en utställning till förmån för Finlandsinsamlingen på rådhuset i Vimmerby. Mor Sofi ville egentligen inte låna ut dem men lät sig övertalas. Och det är vi tacksamma för idag. Det enda hon lyckades rädda ur det brinnande huset var ett foto på sonen.

Klippt var det här...! Patric Engqvist från Tillväxtverket klipper bandet och museet är invigt. I bakgrunden Ingmar Eklund, föreningens ordförande, och huvudpersonen själv, Agne Lindblad som blickar ner på alla gästerna. Bysten är utförd av bildhuggare Tycho Carlsson.
Klippt var det här...! Patric Engqvist från Tillväxtverket klipper bandet och museet är invigt. I bakgrunden Ingmar Eklund, föreningens ordförande, och huvudpersonen själv, Agne Lindblad som blickar ner på alla gästerna. Bysten är utförd av bildhuggare Tycho Carlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om