En tredje väg för ALV-affären

Minoritetsägarna i Astrid Lindgrens Värld ger inte upp kampen om hembudet. Nu driver de tre Vimmerbyborna frågan vidare för en prövning också i regeringsrätten. Samtidigt vänder de sig också direkt till delägarna i Saltkråkan AB för att hitta en tredje väg i försäljningen av ALV.

Vimmerby2009-04-16 06:10

- Det är viktigt att Vimmerbyborna har kvar ett starkt inflytande i ALV, och det menar vi också var Astrid Lindgrens egen vilja, säger Rein Soowik, en av de tre minoritetsägarna i ALV.
Sedan Vimmerby kommuns planer om att sälja 90 procent av ALV till Astrid Lindgrens familjs företag Saltkråkan AB blev kända i slutet av september i fjol har ett flertal frågor med koppling till affärsplanerna vållat debatt i Vimmerby.
Allt ifrån priset på 22,5 miljoner kronor och att kommunens var tänkt att betala tio miljoner kronor för rätten till varumärkena Astrid Lindgrens och Pippi Långstrump satte fart på opinionen bland många Vimmerbybor.

Hembudet
Samtidigt beslutade kommunfullmäktige att ta bort hembudsrätten ur ALV:s bolagsordning för att på det viset hindra de tre minoritetsägarna från att köpa aktierna i ALV till samma pris som kommunen och Saltkråkan kommit överens om.
Det är det beslutet de tre minoritetsägarna Rein Soowik, Tommy Isacsson och Per Jalminger överklagat. Men i så väl länsrätt som kammarrätt har det blivit avslag. Rätten bedömer att beslutet kommit till i laga ordning.
De tre har emellertid nu vänt sig till regeringsrätten och begär att kommunens beslut att ta bort hembudet prövas även där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om