Så ska polisen tampas med stökiga studenter

Studenternas sista vecka är för många en lång fest och det är inte sällan som alkohol är en del av firandet. Med bara en vecka kvar är polisen förberedda, men enligt Håkan Karlsson brukar firandet gå relativt lugnt och lagligt till i just Vimmerby.

Glada, sjungande och lyckliga studenter intog gatorna i Vimmerby på cykel. Bild från ett tidigare års studentfirande.

Glada, sjungande och lyckliga studenter intog gatorna i Vimmerby på cykel. Bild från ett tidigare års studentfirande.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-06-09 05:30

Fester som avlöser varandra hör studenten till och den 16 juni är det dags för sistaårseleverna i Vimmerby att ta farväl av gymnasieskolan och gå vidare mot nya äventyr. Inför firandet kommer kommunpolisen Håkan Karlsson med ett litet råd.

– Det är helt naturligt att man vill festa lite när man slutar skolan men rådet från mig är väl att man ska vara vaksam och ta hand om varandra, det gäller både studenter, föräldrar och andra, säger han.

Kommer polisen i Vimmerby att ha en ökad närvaro under studenten? 

– Det har vi väl kanske litegrann. Vi tittar bland annat till lite badplatser och så, med tanke på det fina vädret, och andra ställen där ungdomar kan tänkas uppehålla sig och fira.

undefined
De senaste åren har det inte blivit särskilt tökigt under studenten, menar polisen Håkan Karlsson. "Det kommer självklart hamna en del ungdomar på våra krogar men det finns inte riktigt något uttalat ställe där man firar där vi tar höjd för extra stök", säger han.

Att fira att man tar studenten går givetvis bra och är inget som polisen lägger sig i så länge man håller sig inom lagens ramar. De senaste åren, säger Håkan Karlsson, har Vimmerbystudenterna skött sig relativt bra.

 – Vi har inte haft den problembilden de sista åren utan det har varit ganska okej. Det kommer självklart hamna en del ungdomar på våra krogar men det finns inte riktigt något uttalat ställe där man firar där vi tar höjd för extra stök. Det beror ju på hur gammal man är men självklart är det ju så att om vi anträffar ungdomar under 18 år med alkohol så kommer vi att ta den i beslag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!