Enas om handlinsgplan

Vimmerby kommun ska nu ta krafttag för att minska sjukfrånvaron. Ett handlingsprogram ska utarbetas, och kostnaderna för vad innehållet i programmet hamnar på ska läggas fram.

Vimmerby2003-09-30 07:14

Det beslutade kommunfullmäktige på måndagskvällen.
Långstidssjukskrivningarna inom den kommunala sektorn har varit ett växande problem under en lång tid.
Under förra året var genomsnittet för sjukfrånvaron 33,72 sjukdagar per anställd.
Särskilt hårt drabbade är de verksamheter som finns inom barn- och ungdomsförvaltningen och inom omsorgsförvaltningen.
Och det är framför allt kvinnor som är drabbade.

Kostnader och vinster
Det är den verkligheten som fått socialdemokraterna att lägga fram en motion där partiet vill att kommunen tar fram en handlingsplan för hur problemen kan arbetas bort, och vad åtgärderna kan kosta, och vad de ger tillbaka på lång sikt.
- Det är klart att det kommer att innebära kostnader, på kort sikt. Men på lång sikt har vi också ekonomiska vinster att hämta, utöver de mänskliga vinster som det blir om folk är friska och kan arbeta, sade Inge Schultz när han talade för motionen i kommunfullmäktige.
Vad handlingsplanen kommer att innehålla är ännu inte klart. Men Inge Schultz pekade på några punkter som han anser är centrala.
- Arbetsledarna har ofta ansvar för för stora grupper i dag, sen är det oerhört viktigt att de anställda känner att de kan påverka sin situation på arbetsplatsen, men det kan också vara viktigt att det anställs mera personal, sade han.

3-3-systemet
Krister Segergren, miljöpartiet, passade i sammanhanget på att aktualisera en motion som miljöpartiet lagt och fått bifall för.
- Den handlar om det så kallade 3-3-systemet, som har slagit mycket väl ut på många håll, och drastiskt minskat sjukskrivningarna, men vad har hänt med det i vår kommun? undrade han.
Britta Sterneland, centern gav besked på den punkten.
- Vi har haft tre arbetsgrupper i gång inom omsorgsförvaltningen, och en av dom har tittat på just arbetstider och scheman, och gruppernas arbeten är nu i det närmaste klart, och det har lett fram till att vi kommer att prova just 3-3-systemet inom något av våra omsorgsområden.
Med det lät sig Krister Segergren nöjas.
Socialdemokraterna visade också sin förnöjdsamhet över att deras motion både behandlats snabbt, och att den fick totalt gehör i kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!