Kommunens satsning ska motverka IT-brott

Stöld är det vanligaste problemet bland Vimmerbyföretag som drabbats av brott. Risken för IT-bedrägerier är också ett orosmoln. Nu satsar kommunen för att höja kunskapen om cybersäkerhet och IT-brott hos företagare och handlare.

It-brott är ett orosmoln bland företagare och handlare i Vimmerby, enligt en enkät som 52 företag svarat på.

It-brott är ett orosmoln bland företagare och handlare i Vimmerby, enligt en enkät som 52 företag svarat på.

Foto:

Vimmerby2023-01-27 05:00

– Det naturliga vore kanske att börja med ett fokus på stölder, men där tror vi att företagen har ganska bra kunskaper om vad man kan göra för att motverka och skydda sig. Därför börjar vi med att ta upp problemen kring IT-bedrägerier, säger Anders Degerman, som är brottsförebyggande samordnare i Vimmerby kommun.

I fjol genomförde kommunen en enkät om utsatthet för brott i det lokala näringslivet tillsammans med Företagarna i Vimmerby och Vimmerby handel.

Resultatet visar att de flesta överlag känner trygghet och att utsattheten för brott är relativt låg. 

– 80 procent svarar att problemet med brottslighet är lågt eller till och med mycket lågt och tio procent anger att de inte upplevt något problem alls med brottslighet. Så överlag tycker man att Vimmerby är en trygg plats att driva företag på, säger Anders Degerman.

– Sen förekommer det självklart brott som drabbar företagen på olika sätt, säger han.

65 procent svarar att stöld är det problem som är allra vanligast. Sen kommer inbrott och skadegörelse och på tredje plats ekonomisk brottslighet och bedrägerier.

Det är i det sistnämnda kommunen nu satsar på för att stärka företagens skydd mot brottsligheten.

– Det blir en föreläsning med Henrik Krohn från Cyber Security om varför cybersäkerhet är viktigt, vilka de vanligaste hoten är och vad företagen kan göra för att skydda sig, säger Anders Degerman.

"Det är positiv att företagen överlag är trygga och det känns
bra att kunna göra en insats i det område som oroar, säger Anders Degerman, brottsförebyggande samordnare och  Patric Engqvist, näringslivstrateg på Vimmerby kommun.
"Det är positiv att företagen överlag är trygga och det känns bra att kunna göra en insats i det område som oroar, säger Anders Degerman, brottsförebyggande samordnare och Patric Engqvist, näringslivstrateg på Vimmerby kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!