Vimmerbyborna tycker till om dagens skolämnen

I ett föränderligt samhälle med nya krav och efterfrågad kunskap kan tankarna lätt vandra iväg till vad vi egentligen borde lära oss i skolan och bli rustade med inför livet och kommande arbetsliv. Räcker det med matematik, svenska, samhällskunskap och de andra ämnena vi läser idag eller finns det önskemål om nya? Vimmerby Tidning gav sig ut på stan för att fråga Vimmerbyborna om deras tankar kring dagens skolämnen.

Nu under hösten kommer vissa gymnasieelever och studerande vid komvux runtom i landet att kunna läsa det nya skolämnet AI, artificiell intelligens. Vi gav Vimmerbyborna chansen att tycka till om dagens skolämnen. Ett nytt ämne som flera skulle vilja se på skolschemat är privatekonomi. Språk, såsom svenska och engelska, anges som de viktigaste ämnena. Många vill även se en utökning av idrott- och hälsa.

Nu under hösten kommer vissa gymnasieelever och studerande vid komvux runtom i landet att kunna läsa det nya skolämnet AI, artificiell intelligens. Vi gav Vimmerbyborna chansen att tycka till om dagens skolämnen. Ett nytt ämne som flera skulle vilja se på skolschemat är privatekonomi. Språk, såsom svenska och engelska, anges som de viktigaste ämnena. Många vill även se en utökning av idrott- och hälsa.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Vimmerby2024-08-26 06:00

Frågorna vi ställde till Vimmerbyborna var om de hade några tankar eller idéer kring nya skolämnen, vilket skolämne de upplever är det viktigaste som vi lär oss och vilket ämne de själva tycker är det roligaste.

– Vardagsekonomi är ett ämne jag själv saknade när jag gick i skolan så det hade jag röstat på som nytt skolämne, säger Amanda Persson som vi möter på torget.

Det viktigaste skolämnet tycker Amanda är engelska då hon själv känt att hon haft stor nytta av det i livet. Det roligaste skolämnet tyckte hon var matematiken.

undefined
"Vardagsekonomi är ett ämne jag själv saknade när jag gick i skolan", säger Amanda Persson.

– Jag vet inte hur mycket gymnastik de har i skolan idag men jag skulle säga att det ämnet borde utökas istället för att införa något helt nytt skolämne, säger Viron Västerlund.

Viron tyckte själv att idrott och hälsa var det roligaste ämnet när han gick i skolan och tycker att det behövs mer rörelse för dagens barn och unga.

– Det viktigaste skolämnet måste jag säga är engelska. När jag växte upp läste vi inte alls mycket av det och det har jag märkt är något jag saknat. Den engelska jag sedan lärt mig har jag haft stor nytta av, säger han.

Vi möter gymnasieeleven Liam Berish som läst ett år på restaurang- och livsmedelsprogrammet men nu bytt till linjen försäljning- och service och frågar honom om hans tankar kring dagens skolämnen.

– Ett nytt skolämne.. Hmm.. Om jag får önska helt fritt hade bartending kunnat va ett ämne som skulle finnas i skolan, säger han.

När det gäller vilket skolämne som är viktigast tycker han att det var svårare att svara på och landar i att han tycker att alla grundämnen såsom svenska och matematik är viktiga att lära sig. Det roligaste skolämnet då? Utan att tveka svarar Liam idrott och hälsa på den frågan.

undefined
"Om jag får önska helt fritt hade bartending kunnat va ett ämne som skulle finnas i skolan", säger Liam Berisha

På torget träffar vi Sundos Moussa och ställer samma frågor till henne, om hon har några tankar kring nya skolämnen, vad som är viktigast och roligast.

– Nej jag kan egentligen inte komma på något nytt ämne som borde införas, däremot tycker jag att sätten vi lär ut på borde förändras. Idag är det väldigt teoretisk, vi sitter och läser och lyssnar, vi borde varva undervisningen med mer praktiska moment så att vi får lära oss mer på det sättet, säger hon.

Sundos berättar att hon själv lär sig bättre när hon får göra saker praktiskt istället för att bara ta till sig ny kunskap genom teorin. När det gäller vilka ämnen som är roligast och viktigast säger hon språk på båda frågorna.

– Svenska har varit mitt number one viktiga skolämne och det roligaste har varit att lära mig engelska, säger hon.

Vi fortsätter att fråga runt på stan efter nya skolämnen och träffar på Eva-Stina Danielsson som tycker att uppförande borde stå på skolschemat.

– Ordning och reda, vett och etikett, vad som är mitt och ditt. Ett nytt ämne som inkluderar uppförande och dom bitarna hade jag tyckt vore bra, säger Eva-Stina Danielsson.

– Jag har väl egentligen inte varit sådär jättemycket för skolan men det är klart att allt jag lärt mig om samhället har varit viktigt och nyttigt, matematik likaså, säger hon.

När Eva-Stina Danielsson får frågan om vilket ämne som varit roligast säger hon att alla ämnen som hon känt att hon fått användning för i arbetslivet varit roliga.

Agnes Borgstrand tycker att de viktigaste ämnena i skolan är svenska och engelska och att det roligaste ämnet varit bild.

– Om jag fick önska nya skolämnen så skulle jag vilja ha mer sexualkunskap och jämställdhet. Det hade även känts nyttigt att få läsa privatekonomi och typ om skatter och så, säger hon.

undefined
"Mer sexualkunskap och jämställdhet", säger Agnes Borgstrand.

Monica Svensson funderar en stund när hon får frågan kring ideér på nya skolämnen, vilket ämne hon upplever som viktigast och vad hon själv tyckte var roligast när hon studerade.

– Idrott och hälsa känns som ett väldigt viktigt ämne idag, speciellt då det larmas om stillasittande och ökande skärmtid bland våra unga. Viktigast måste ändå vara svenskan, att få lära sig hur man kommunicerar med andra både muntligt och skriftligt, det är också det ämne jag själv tyckte va roligast. Kreativt tänkande känns också som en förmåga som är viktig idag och något vi skulle kunna utveckla i skolan.

undefined
"Idrott och hälsa känns som väldigt viktiga ämnen idag, speciellt då det larmas om stillasittande och ökande skärmtid bland våra unga. Kreativt tänkande känns också som en förmåga som är viktig idag och något vi skulle kunna utveckla i skolan", säger Monica Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!