Enklare pendla över länsgräns

Det ska bli lättare att pendla med kollektivtrafiken över länsgränserna. Från och med söndag går KLT, Kalmar Läns trafik, med i sydtaxan, tillsammans med fem andra län. Men det gäller än så länge inte resor till Östergötland.

Det ska bli lättare att resa och pendla över länsgränserna till och från Kalmar län. Men än så länge gäller inte den nya Sydtaxan över Östgötagränsen.

Det ska bli lättare att resa och pendla över länsgränserna till och från Kalmar län. Men än så länge gäller inte den nya Sydtaxan över Östgötagränsen.

Foto:

Vimmerby2011-12-09 07:10


- Nej, det ligger i en senare fas, säger Christer Olsson, marknadsansvarig på KLT till vår tidning.
I första skedet är det andra tågresor mellan Kalmar och Växjö, och Kalmar och Karlskrona samt från Oskarshamn - Hultsfred och till Nässjö som berörs av den nya Sydtaxan.
Sydtaxan är en gemensam taxa för kollektivtrafikresor över länsgränser i södra Sverige. I sydtaxan ingår förutom Kalmar län också Kronobergs län, Blekinge, Jönköping, Halland och Skåne län. Trafikhuvudmännen i de olika länen samarbetar med varandra så att resenärer och kanske särskilt pendlare kan åka över länsgränserna med ett enda kort och gemensamma produkter, priser och resevillkor.

Samma pendelkort
Det innebär att du som pendlar mellan olika län kan använda samma kort
- Vi har tidigare varit förhindrade från att delta i Sydtaxan efter SJ haft både trafik- och taxerätt mellan Kalmar och Alvesta, men nu faller det och då kan vi koppla ihop oss med Sydtaxan, säger Christer Olsson.
Han tror att också busstrafiken mellan Västervik och Jönköping via Vimmerby och från Västervik till Växjö som angör både Vimmerby och Hultsfred, kommer dra nytta av den nya ordningen.
- Det kommer under nästa år, vi saknar fortfarande utrustning i bussarna för det men det ska till under 2012, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om