Blåtunga. Låter roligare än det är. Den otäcka virussjukdomen som de senaste åren spridit sig över Europa och under förra hösten nådde Sverige innebär lidande för djuren, produktionsbortfall och stora kostnader för drabbade bönder och stora problem för handeln med livdjur.
Nu pågår Jordbruksverkets hittills största aktion mot djursjukdom när vaccination sker på alla besättningar över tio djur inom spärrområden och delar av de restriktionsområden verket utfärdat.
När mängder av djur ska vaccineras krävs en jätteapparat - distriktsveterinärer och veterinärassistenter från hela Sverige arbetar med vaccinationerna och får också hjälp av frivilliga från Svenska Blå Stjärnan.
- Vi har sex team som jobbat med vaccinationer sedan vecka 50 och vi räknar med att hålla på till mitten av mars, säger Ida Svensson, projektledare på Jordsbruksverket, som varje vardagsmorgon samlar sina "trupper" till morgonmöte och genomgång i en lokal på Tallholmen i Vimmerby.
Just den här dagen blir det lite extra pyssel. En av veterinärerna är sjuk. Snabbt måste hon organisera om.
- Så här i influensatider är det spännande varje dag... Vi siktar på att vaccinera 1 400 djur dagligen och totalt kommer vi att vaccinera 10 000 djur i Vimmerby kommun, så det är klart att organisationen är lite känslig. I vårt vaccinationsområde ingår dessutom Ydre, Hultsfred och Högsby, så det blir totalt omkring 80 000 vaccinationer.
Enorm vaccinationsapparat
Det går som på räls, när Erik Jergil och Henrik Blomberg ser till att 196 kor i Flaka får sin vaccination mot blåtunga.Innan dagen är slut har de hunnit med 480 djur. Det får gå undan, när 10 000 djur ska vaccineras innan mitten av mars - bara i Vimmerby kommun.- Ju fler djur som vaccineras, desto bättre skydd, säger Ida Svensson, projektledare för vaccinationskampanjen på Jordbruksverket.
Assistent Henrik Blomberg och veterinär Erik Jergil ser till att 196 kor i Flaka vaccineras mot blåtunga. Det får gå undan - innan dagen är slut ska de ha klarat av 480 djur.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!