Enorma ölburken byter skepnad – Åbro väljer storsäljaren

Grönt blir svart när ett av Vimmerbys landmärken byter skepnad. Den enorma ölburken utanför Åbro Bryggeri håller på att målas om och Vimmerby Tidning har tagit reda på vad det ska bli.

Så här såg ölburken utanför Åbro Bryggeri ut under tisdagsförmiddagen.

Så här såg ölburken utanför Åbro Bryggeri ut under tisdagsförmiddagen.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-10-01 19:30

Om man ska tro bryggeriets vd Henrik Dunge tillhör ytan där ölburken står, precis utanför brygghuset, en av Vimmerbys mest fotograferade platser. Han menar att den överdimensionerade burken inte sällan dyker upp i flöden på sociala medier hos besökare som varit där eller åkt förbi.

– Den syns överallt när man söker på fotografier från Åbro, det är lite unikt, säger Henrik Dunge.

Den som passerat de senaste dagarna kan ha lagt märke till att ölburken inte längre är smaragdgrön och prydd med ett småländskt lejon, utan just nu helt svart. Det beror på att den håller på att få en ny kostym. Framöver ska den föreställa en Ey'bro-burk.

– Burken har hängt med länge i olika skepnader, och nu kände vi att det var dags för en förändring. Ey'bro är en av våra storsäljare i dagsläget, så vi tyckte att den skulle få den hedersplatsen.

undefined
Den stora ölburken utanför Åbro har länge varit grön. "Det har den nog varit i 10-15 år nu skulle jag tro", säger Henrik Dunge.

Exakt när arbetet blir färdigt kan Dunge inte svara på. Det är den lokala reklambyrån Proud Power Agency (tidigare Effect) som har anlitats för att göra jobbet.

– De började med det under helgen som har passerat och det beror nog lite på väder och så, men jag hoppas att de blir klara så snart som möjligt.

Tror ni att det finns folk som kommer att protestera mot att ni byter ut den "klassiska" burken?

– Nej, det tror jag inte. Så engagerande tror jag inte att det är. I så fall får vi väl byta tillbaka igen, säger Henrik Dunge och skrattar.

Hur mycket pengar som läggs på lackbytet kan han inte svara på rak arm, men han medger att "det nog är några kronor".

Är det värt det?

– Det tycker vi, annars skulle vi inte göra det.

undefined
"Ey'bro är en av våra storsäljare i dagsläget, så vi tyckte att den skulle få den hedersplatsen.", säger vd Henrik Dunge om varför de väljer att låta burken få en annan skepnad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!