Ensilagebal blev vapen i bråk mellan bonde och jägare

Stämningen har varit minst sagt laddad mellan jaktlaget och lantbrukaren som har varsitt arrende på samma gård i Vimmerby kommun. Nu döms lantbrukaren för egenmäktigt förfarande sen han blockerat en av jägarnas bil med en ensilagebal.

Egenmäktigt förfarande, anser Kalmar tingsrätt om placeringen av en ensilagebal bakom jaktledarens bil och dömer en Vimmerbybo i 65-årsåldern till dagsböter.

Egenmäktigt förfarande, anser Kalmar tingsrätt om placeringen av en ensilagebal bakom jaktledarens bil och dömer en Vimmerbybo i 65-årsåldern till dagsböter.

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Vimmerby2022-05-19 17:00

Det hände i fjol när jägaren var ute för vakjakt på vildsvin på jaktmarker han och jaktlaget arrenderar. Ända sen de blev jaktarrendatorer för tiotalet år sen har de en konfliktfylld relation med bonden som arrenderar jordbruket på samma fastighet.

Jägarna menar att lantbrukaren försöker förstöra jakten för dem av flera orsaker, trots att jakten på vildsvin är nyttig även för lantbruket.

I förundersökningsprotokollet beskriver två jägare att de regelbundet utsätts för tillmälen som: "försvinn ditt förbannade helvete innan jag gör mig olycklig", som bonden uppges ha sagt till en av dem dagen innan händelsen med ensilagebalen

Det förnekar bonden bestämt i förhören. Han säger att de kan jaga när och var de vill, men inte nära hans betande djur.

Den aktuella dagen i fjol kom jaktledaren i dispyt med bonden om både jakten och parkering av bilen. Jägaren hittade en annan plats 600 meter längre bort. På väg till jakttornet kom bonden på nytt ifatt honom och härjade om jakten. Jägaren bestämde sig för att byta jaktplats. Men när han kom tillbaka till bilen blockerades den av en ensilagebal.

Bonden hävdar att han ställt balen där högst tillfälligt för att hämta något han glömt när han skulle utfodra djuren.

Tingsrätten anser att balen placerats medveten intill bilen på grund av konflikten med jägarna. Bonden döms till 30 dagsböter på sammanlagt 7 500 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!