"Eon försöker vrida på sanningen"

Eon framställer det som man är överens med nästan alla markägare om luftledningen mellan Vimmerby och Kisa. Så är absolut inte fallet!Det anser åtskilliga markägare i Vimmerby och Kinda kommuner som tillsammans med LRF reagerar med kraft mot den koncessionsansökan Eon lämnat in för att få tillstånd att bygga den nya stora kraftledningen.

Vimmerby2011-03-31 06:17

- Markägarnas förstaval är utan tvekan markkabel, betonas i ett 40-tal olika yttranden som kommit in till Energimarknadsinspektionen.
Många av de yttranden som kommit in har skrivits under av ända upp till ett 70-tal markägare och andra människor som berörs av den stora elledning Eon vill bygga mellan Vimmerby och Kisa via Horn, Gullringen och Södra Vi.
Ärendet har diskuterats sedan slutet av 2009 då Eon först presenterade planer: efter det har det varit samråd kring stråk och sträckning och i dom har också valet av teknik, de vill säga luftledning eller markkabel, varit en väsentlig del.

Överens..?
Nu reagera markägarna starkt mot utformningen av en bilaga till den koncessionsansökan Eon lämnat in till energimarknadsinspektionen för att få tillstånd att bygga luftledningen. I Förteckningen över markägare spaltar Eon upp de 106 markägare som direkt berörs av ledningen och i en kolumn anger bolaget om man är överens eller inte med markägaren om den sökta sträckning. I nära 100 av fallen anger Eon "ja", och bara för en handfull markeras läget med "nej".

Helt fel
Helt fel, menar markägare och LRF som anser att det här kan uppfattas som om Eon och markägarna skulle vara överens om luftledningsalternativet.
- Eon ringde oss, och vi sa direkt och tydligt nej - ändå står det ja in till mitt namn säger en av de markägare vår tidning talat med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om