Eon väljer luftledning hela vägen

Det blir luftledning hela vägen när Eon bygger ny elledning mellan Vimmerby och Kisa. Det blir billigast så. Vid Gullringen väljer bolaget extraförslaget att följa järnvägen norrut.

Vimmerby2009-11-04 07:19

- Det kom in i slutskedet, men vi fann det så intressant att vi ville utreda det alternativet också. Det är därför processen har dragit ut några månader extra i tid, säger Håkan Gunnarsson, regionchef för Eon i Kalmar län.
På tisdagen presenterade Eon vilket stråk och vilken teknik man vill ha för den nya 130 kilovoltsledningen som ska byggas mellan Vimmerby och Kisa.
Synpunkterna på de alternativ som varit ute för samråd har varit många. Totalt har 20 myndigheter, 13 intresseorganisationer, tre företag och drygt 200 privatpersoner och markägare lämnat åsikter.

Billigast och säkrast
Utifrån det samt de faktiska förutsättningarna där ekonomi, driftsäkerhet och miljöpåverkan spelar stor roll har Eon gjort sitt val.
Enligt utredningen kostar markkabel 300 miljoner kronor för hela sträckan på fem mil, en luftledning hamnar på ungefär 65 miljoner.
- Därför väljer vi luftledning hela vägen, vi kan inte se att de fördelar som finns med markkabel motiverar så mycket mer pengar, säger Håkan Gunnarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om