Eons jätteprojekt går över gränsen

Den nya kraftledningen mellan Vimmerby och Kisa har kommit in i nästa etapp och tidsplanen verkar hålla. "Det innebär att kapaciteten ökar flera gånger om", säger Björn Persson på Eon.

Vimmerby kommuns utvecklingschef Egon Karlsson tar symboliskt över stafettpinnen från Conny Forsberg,
kommunstyrelsens 1:e vice ordförande i Kinda.

Vimmerby kommuns utvecklingschef Egon Karlsson tar symboliskt över stafettpinnen från Conny Forsberg, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande i Kinda.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-03-14 16:52

På tisdagens träffades representanter för både Eon, Vattenfall Services, Vimmerby kommun och Kinda kommun för att uppmärksamma det faktum att Eon:s nästan byggnation av den nästan fem mil långa 130-kilovoltsledningen nu går in i en ny fas.

– Vi är på precis den platsen på länsgränsen där vi för ungefär nio månader sedan tog det första spadtaget som blev starten på själva ledningsbygget, säger Eons regionchef Björn Persson till Vimmerby Tidning. 

På plats i närheten av Björkhult, vid avfarten mot Horn, lämnades stafettpinnen över för att markera att projektet nu passerar länsgränsen och att de första stolparna i Vimmerby ska resas. I över ett decennium hade Eon för avsikt att bygga en ny 130-kilovoltsledning över den södra länsgränsen och den första etappen inleddes för snart tre år sedan. 

– Jag skulle vilja påstå att allting har gått enligt plan. Vi har en deadline och vi har fram till halvårskiftet nästa sommar på oss att bygga, då är målet att ledningen ska vara driftsatt, kunna leverera el och ersätta den gamla 40-kilovoltsledningen, säger Björn Persson. 

undefined
"Vi har en deadline och vi har fram till halvårskiftet nästa sommar på oss att bygga, då är målet att ledningen ska vara driftsatt, kunna leverera el och ersätta den gamla 40-kilovoltsledningen", säger Björn Persson, regionchef på Eon.

Som det ser ut just nu gör man bedömningen att man kommer att klara tidsmålet. 

– Det har naturligtvis varit en del utmaningar under resans gång, inte minst utifrån materialtillgång och prisutveckling, men den här ledningen innebär att kapaciteten i det här området ökar flera gånger om. Infrastrukturprojekt av den här karaktären kan ta väldigt lång tid att förverkliga men när vi är klara har vi gjort någonting som är fantastiskt bra för bygden och de båda kommunerna, säger Björn Persson. 

undefined
På tisdagen träffades Eon, Vattenfall och representanter för Kinda och Vimmerby kommun ute i terrängen. Nu går bygget av Eons stora kraftledning in i nästa fas.
undefined
Kraftledningen mellan Vimmerby och Kisa kommer, när den står klar, att vara nära fem mil lång.

När allt är klart kommer de tre nybyggda transformatorstationerna som finns i Horn, Gullringen och Södra Vi att tas i bruk. Stationen i Kisa är redan uppgraderad och den i Vimmerby kommer att genomgå en uppgradering och en renovering under projektets gång. Anledningen till att man bygger ledningen från norr till söder är att man vill garantera Gullringen och Södra Vi strömförsörjningen under hela projektet.

– För att kunna börja riva den gamla ledningen mellan Gullringen och Södra Vi måste de få ström norrifrån, därför bygger vi från Horn och ner. När vi anslutit Gullringen kan vi börja rasera och fortsätta till Södra Vi och sen kan vi ta sista etappen ner till Vimmerby, säger Björn Persson.

undefined
Per Andersson, huvudprojektledare från Vattenfall Services, Kindas kommunstyrelses 1:e vice ordförande Conny Forsberg, Vimmerbys utvecklingschef Egon Karlsson samt projektledaren Henrik Andersson fotograferas av Eons Björn Persson.
Henrik Andersson, projektledare från Vattenfall Services, som är huvudentrepenör för bygget av kraftledningen.
Henrik Andersson, projektledare från Vattenfall Services, som är huvudentrepenör för bygget av kraftledningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!