På tisdagens träffades representanter för både Eon, Vattenfall Services, Vimmerby kommun och Kinda kommun för att uppmärksamma det faktum att Eon:s nästan byggnation av den nästan fem mil långa 130-kilovoltsledningen nu går in i en ny fas.
– Vi är på precis den platsen på länsgränsen där vi för ungefär nio månader sedan tog det första spadtaget som blev starten på själva ledningsbygget, säger Eons regionchef Björn Persson till Vimmerby Tidning.
På plats i närheten av Björkhult, vid avfarten mot Horn, lämnades stafettpinnen över för att markera att projektet nu passerar länsgränsen och att de första stolparna i Vimmerby ska resas. I över ett decennium hade Eon för avsikt att bygga en ny 130-kilovoltsledning över den södra länsgränsen och den första etappen inleddes för snart tre år sedan.
– Jag skulle vilja påstå att allting har gått enligt plan. Vi har en deadline och vi har fram till halvårskiftet nästa sommar på oss att bygga, då är målet att ledningen ska vara driftsatt, kunna leverera el och ersätta den gamla 40-kilovoltsledningen, säger Björn Persson.
Som det ser ut just nu gör man bedömningen att man kommer att klara tidsmålet.
– Det har naturligtvis varit en del utmaningar under resans gång, inte minst utifrån materialtillgång och prisutveckling, men den här ledningen innebär att kapaciteten i det här området ökar flera gånger om. Infrastrukturprojekt av den här karaktären kan ta väldigt lång tid att förverkliga men när vi är klara har vi gjort någonting som är fantastiskt bra för bygden och de båda kommunerna, säger Björn Persson.
När allt är klart kommer de tre nybyggda transformatorstationerna som finns i Horn, Gullringen och Södra Vi att tas i bruk. Stationen i Kisa är redan uppgraderad och den i Vimmerby kommer att genomgå en uppgradering och en renovering under projektets gång. Anledningen till att man bygger ledningen från norr till söder är att man vill garantera Gullringen och Södra Vi strömförsörjningen under hela projektet.
– För att kunna börja riva den gamla ledningen mellan Gullringen och Södra Vi måste de få ström norrifrån, därför bygger vi från Horn och ner. När vi anslutit Gullringen kan vi börja rasera och fortsätta till Södra Vi och sen kan vi ta sista etappen ner till Vimmerby, säger Björn Persson.