Erfarna banbyggaren om tankarna inför Lilla Gubben Cup

Agneta Egermo är ett välkänt ansikte på tävlingsbanorna med lång erfarenhet som banbyggare. På lördag ska hon bygga Lilla Gubben Cup för Vimmerbyortens Ryttarförening.

Agneta Egermo kommer att bygga lördagens banor i Vimmerby. "Det är relativt mycket starter och cupen drar nog en hel del", säger hon.

Agneta Egermo kommer att bygga lördagens banor i Vimmerby. "Det är relativt mycket starter och cupen drar nog en hel del", säger hon.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-09-09 08:00

Det är knappast den första banan hon bygger på lördag, inte heller den första Lilla Gubben Cup. Agneta Egermo från Tuna är en rutinerad banbyggare med många banor på erfarenhetskontot. 

– En skillnad i år är att tävlingen bara sträcker sig över en dag och att även cupen går i lätta klasser, säger hon när vi ses för att prata om lördagens banor.

Totalt har Vimmerbyortens Ryttarförening planerat för fem klasser, varav två tillhör cupen där ekipagen gör upp om vem som blir cupvinnare i respektive kategori. Kategorierna som finns för ponny är A, B, C och D och vilken ponnyn tillhör beror på mankhöjden. Totalt krävs det minst två startande per kategori för att det ska bli en cup. I dagsläget är det 101 ekipage anmälda till dagens klasser.

– Första klassen i cupen är en LD, två faser, och andra klassen är en LD+ med två faser enligt moment 318 – vilket får anses som en ovanlig klass i sammanhanget.

LD+ innebär att banan höjs fem centimeter, jämfört med en vanlig LD, och att rida två faser innebär att felfria ekipage efter mållinjen direkt fortsätter med omhoppningen där det gäller att vara snabbast och med minst antal fel. Moment 318 innebär totalfel och det ger dock de två bedömningsfaserna en annan innebörd.

– Det innebär att alla ekipage, som fullföljt sin ritt, rider båda faserna oavsett antal fel i första. Den andra fasen, omhoppningen, sker på tid och sedan slår man ihop första och andra fasens totala antal fel och utgår från tiden i den andra fasen.

Banbyggarens viktigaste uppgift är enligt Egermo att skapa banor som är trevliga, intressanta och som ekipagen kan lära ifrån.

– I lätta klasser ska banan skapa merkänsla för både häst och ryttare. Det ska vara inbjudande. Det här är början på utbildningsskalan men målet som alla banbyggare strävar efter är att vara med och lyfta fram morgondagens Peder Fredricsson. Här lägger vi grunden och det är väldigt tydligt på våra banbyggarkurser att vi ska ha med det tänket.

Kombinationer av färger, placeringen av hinder sett till vad som sker precis utanför banan och var solen hamnar är faktorer som hela tiden är med i den rutinerade banbyggarens beräkningar.

– Målet är att alla ska komma ut med ett leende på läpparna. Första hindret ska vara enkelt och inbjudande så alla kan få en bra start. Sedan är ponnyer alltid ponnyer och det är bortom min kontroll, skrattar Agneta Egermo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!