Erica satte fokus på Downs syndrom

Erica Anemyr hade full rulle inne på sitt fik när hon ordnade lite extra kul för barn med funktionshinder. - Jag har länge velat göra något på Downs syndrom-dagen och nu känns det viktigare än någonsin med tanke på debatten kring fosterdiagnostik.

Vimmerby2010-03-23 07:10


Det var ovanligt mycket bus på Café Epok häromdagen. Elever från gymnasiets barn- och fritidsprogram ställde upp och såg till att många små gäster fick ansiktsmålning. Sång och lek, pyssel och fika blev det också.
Kul för barnen, och lite slantar hoppades Erica också på.
- Det vi får in ska gå till barn med Downs Syndrom i Rumänien, via Svenska Downföreningen, och jag skänker också en del av dagskassan.

Etiska frågor
Allt skedde på Internationella Downs Syndrom-dagen i fredags. En dag som behövs, tycker Erica Anemyr.
- Särskilt nu, när debatten om att ta bort foster som har en kromosomavvikelse är så het. Det verkar som om det finns en stor rädsla för det som är annorlunda - det ska bort.
Tekniken för att hitta foster med Downs syndrom har gått raskt framåt. Idag erbjuder många landsting alla gravida kub-test, en kombination av ultraljud och blodprov.
Enligt Statens medicinsk-etiska råd, Smer, är syftet med kubtestet att "främja den gravida kvinnans självbestämmande". Samtidigt erkänner rådet i ett yttrande till Socialstyrelsen i september 2007 att erbjudandet kan ses som att samhället "har tagit ställning mot individer med Downs syndrom".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om