En salut till Erik Carlsson – Vimmerbys historiker

Vimmerby Tidning gör nu en sommarserie om historiska brott begångna i våra trakter. Serien baseras på det gedigna arbetet av den framlidna Erik Carlsson.

Erik Carlsson utanför Stadsmuseet Näktergalen inför hans utställning där.

Erik Carlsson utanför Stadsmuseet Näktergalen inför hans utställning där.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2021-07-11 10:00

Erik Carlsson föddes 1928 på gården Nyllinge i Södra Vi socken, strax norr om Vimmerby, där han också växte upp. I 30 år arbetade han som yrkeslärare och rektor på Vimmerby Gymnasium innan han som pensionär sadlade om och påbörjade det arbetet vi idag kan ta del utav.

– Erik var en mycket aktiv person, så när han gick i pension behövde han något nytt att engagera sig i. Det blev först släktforskning, men han insåg ganska snart att släkten inte var så spännande. Det var däremot brott och straff i hembygden kring Södra Vi och Vimmerby, säger hans son Peter Nyllinge.

Det var i landsarkivet i Vadstena som han kom att spendera sin lediga tid och där han skapade det material som Vimmerbyborna så generöst fått ta del av.

– Under ett tjugotal år åkte han tillsammans med några kamrater regelbundet till landsarkivet i Vadstena för att läsa kyrkböcker, domstolshandlingar och andra källor. Historierna han fann presenterade han under mängder av föredrag, men också vid en utställning på museet Näktergalen i Vimmerby och i en bok. Hela forskningsmaterialet finns att tillgå i Vimmerby kommuns arkiv. 

Vimmerby Tidning gör nu en miniserie om historiska brott baserat på hans forskning, vad tror du han hade tyckt om det?

– Han skulle ha blivit jätteglad att hans arbete lever vidare på detta sätt och att det fortsätter att bidra till intresset för hembygden, säger Nyllinge. 

Erik Carlsson avled den 11 januari 2019 men efterlämnar en sann kulturskatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!