Natur och Teknik för Alla (NTA) arrangerade föreläsningen. Syftet är att stimulera elevernas intresse för just dessa ämnen. NTA-samordnare Yvonne Nyman hälsade alla välkomna. Stora salen i Fokushuset var helt fullsatt.
Erik Engström berättade att hans uppdrag är att sprida information om klimat och väder till allmänheten, länsstyrelsen och alla som är intresserade. Han berättade om skillnaden mellan klimat.
Den globala uppvärmningen fortsätter, den senaste tiden ser man en stark ökning. Året 2013 har varit det fjärde varmaste året sedan 1880. Han berättade om havsisutbredningen i Arktis, den har minskat till ytan. Mellan 1979 och 2013 har den gått upp och ner. Is-tjockleken är mycket känsligare. Där finns inte så mycket is kvar som är äldre än fem år, säger Erik Engström.
Den globala havsytan har stigit sex cm från 1990 till 2010. Det beror både på att landis smälter och havets vatten värms upp och expanderar. Man förväntar att havsytan stiger till år 2050 med 30 cm och till år 2100 med en meter. Det har stor betydelse för världen.
Erik Engström från SMHI pratade klimat och väder
"Vad händer med klimatet?" Det hette föreläsningen som Erik Engström, klimatkommunikatör hos SMHI, höll i torsdags eftermiddag på Fokushuset i Vimmerby.
Klimatkommunikatören Erik Engström berättar om låg- och högtrycksfronter som påverkar vädret.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!