Erik gillar brott och straff

Tjugo års hängivet privatforskande i den lokala brottshistorien. Närmare 400 brottsfall, vart och ett med människor av kött och blod bakom. Ett ihärdigt resande till Landsarkivet i Vadstena.Märkligt att det aldrig tidigare blivit någon bok av Erik Carlssons grävande i brott och straff. Men nu finns det en. Och en utställning också.- Boken kommer att sälja. Och utställningen dra folk. Jag är säker, säger Gunilla Gustafsson på Museet Näktergalen.

Erik Carlsson har hamnat i en del av utställningen om brott i Vimmerbytrakten, som öppnar nu på lördag.

Erik Carlsson har hamnat i en del av utställningen om brott i Vimmerbytrakten, som öppnar nu på lördag.

Foto:

Vimmerby2012-06-05 06:38


Erik Carlsson pensionerades från jobbet som rektor för 20 år sedan. Han kunde ha börjat spela golf. Men det gjorde han inte.
Istället gav han sig den på att se om det fanns någon sanning bakom historien han skrämts av som liten - att man på vägen mellan Södra Vi och Vimmerby kunde mötas av en hund med eld i gapet. Nåja, att just det skulle vara sant släppte han förstås tidigt, men skälet till den eldgapande hunden skulle ha varit ett mord som utspelade sig på platsen.
- Och det hade mycket riktigt skett ett mord där.

"En skatt"
Det ena gav det andra, som det brukar heta. Ju mer Erik Carlsson läste i de gamla domböckerna från förr, desto mer hittade han som han ville veta mer om.
- Jag kunde inte sluta.
Var fjortonde dag har han rest till Landsarkivet i Vadstena för att ta reda på gamla brottsfall. Han har lärt sig tyda snirkligt skrivna dokument från 1600-talet och framåt, skrivit av dem och på olika sätt gjort fallen tillgängliga för en nutida allmänhet.
- Det har väl blivit 360-370 fall vid det här laget, och närmare 500 resor till Vadstena.
Någon bok har han däremot aldrig gett ut, trots påstötningar från flera håll. Men när Gunilla Gustafsson på Museet Näktergalen kom med förslaget att hans brottsforskning kunde bli Näktergalens Årsbok 2012, tänkte han om.
Han överlämnade allt material till henne, och tillsammans med redaktörerna Thorvald och Christina Gerger har 35-40 brottsfall från 1600-talet fram till historien om Vimmerbyvattnet i mitten av 1930-talet valts ut.
Gunilla Gustafsson sticker inte under stol med att det varit svårt.
- Eriks samlade material är en skatt att ösa ur. Men vi har försökt välja olika typer av fall, allt från ganska enkla förseelser till ruskiga mord.
Från Näktergalens sida är man glad över att få vara en del i att Erik Carlssons forskning nu kommer ut i bokform och det hela kompletteras med en publikvänlig utställning med föremål lånade och hyrda från hembygdsföreningar, privatpersoner och Nordiska Museet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om