Erik om Guldkantsetableringen i hemstaden Vimmerby

Vimmerbysonen Erik Hemmingsson återvänder till hemstaden med etableringen av Restaurang Guldkant. Samtidigt tar han ett steg uppåt i karriären.

"Vi har egentligen fyra saker som är traditionellt för Guldkant. Det är kopparrör, plywoodskivor, vitt kakel på väggarna och sen det rödvita klinkersgolvet. De fyra sakerna kommer att komma in på något sätt." berättar Hemmingsson om den kommande renoveringen.

"Vi har egentligen fyra saker som är traditionellt för Guldkant. Det är kopparrör, plywoodskivor, vitt kakel på väggarna och sen det rödvita klinkersgolvet. De fyra sakerna kommer att komma in på något sätt." berättar Hemmingsson om den kommande renoveringen.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-09-30 06:00

– Det känns jätteroligt. Jag tror kanske inte att vi hade gjort det om inte jag hade varit med och varit här ifrån, säger Erik Hemmingsson och fortsätter:

– Det blir en väldigt stor fördel att känna till lokalbefolkningen till viss del, även om det var ganska många år sedan jag bodde här så har jag ändå koll på rätt många. Det är alltid en viktig faktor att kunna känna igen de som kommer och käkar i en liten stad och kunna hälsa på dem med namn.

Han är född och uppvuxen i Vimmerby och här gick han restaurangskolan. Sedan dess har han haft en stadig karriär inom restaurang- och turistbranschen. Sedan flera år tillbaka bor han i Västervik och har jobbat på Guldkant som restaurangchef och på senare tid som operativ chef för företagets verksamhet. Nu tar han steget uppåt och blir en av fyra delägare.

– Det känns naturligt och det känns framförallt väldigt roligt och utmanande. 

undefined
"Vi siktar på att öppna Valborg. Sen är det så, att om möjligheten finns att öppna tidigare så är vi absolut inte främmande för att göra det. Men vi vill att det ska vara bra, vi vill inte öppna om det inte är helt klart." säger Erik Hemmingsson.

Vi träffas i restaurangen på Storgatan som om ett par månader ska genomgå en förvandling för att bli Guldkant. Även om renoveringen inte kommit igång så är det mycket annat som redan är i rullning. Samma dag som vi träffas ska Hemmingsson hålla två anställningsintervjuer. 

– Vi ska anställa mycket nytt folk och det är alltid en tuff process. Jag tror jag talar för hela landets krögare och restauranger – det är tufft att få tag på bra restaurangpersonal. 

Vem som blir köksmästare för Guldkant i Vimmerby är redan klart.

– Det är Scott Sheldon som kommer vara köksmästare, han har jobbat i Vimmerby och kan Vimmerbymarknaden ganska bra. Sen kommer jag vara här mycket också givetvis, under sommaren så blir det nog var och varannan dag i stort sett.

undefined
"Vi kommer ta bort hela den här baren för där ska gäster vara, vi ska inte sno yta för gästerna. Baren ska istället bli tight emot den här väggen och så frigör vi yta till gästerna." visar Erik Hemmingsson.

Vad är det som gör att du tror på Vimmerby?

– Jag tror det finns ett stort behov av att gå ut och socialisera på ett vuxnare sätt. Den marknaden är så pass stor att det finns utrymme för oss. Sen är det alltid kul att kunna bidra till ens hemstad med ett ställe som man verkligen tror på och som jag tror att Vimmerbys befolkning kommer att uppskatta.

Han berättar att mottagandet av nyheten om etableringen enbart har varit positiv.

– Det har blivit mottaget på ett otroligt bra sätt, bara positivitet, vilket också höjer förväntningarna givetvis. Mina föräldrar bor kvar i Vimmerby och de har blivit stoppade på gatan av folk som sagt: "Vad kul att de ska öppna här i Vimmerby, det behövs verkligen.”.

"Det känns jätteroligt", säger Erik Hemmingsson om etableringen av Guldkant i hans hemstad Vimmerby.
"Det känns jätteroligt", säger Erik Hemmingsson om etableringen av Guldkant i hans hemstad Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!