Bilverkstad flyttar till Vimmerby

Efter att ha drivit företaget hemma i garaget i Silverdalen har Erik Ingström nu öppnat en bilverkstad nischad mot veteranbilar i Vimmerby.

Erik Ingström tar emot såväl gamla som nya bilar i sin verkstad. Här finns plats för ett tiotal fordon.

Erik Ingström tar emot såväl gamla som nya bilar i sin verkstad. Här finns plats för ett tiotal fordon.

Foto: Eva harrysson

Vimmerby2023-05-27 07:00

Erik Ingström har haft företaget Ingström Mek & Design sedan 2017 men det är först i år som han satsar fullt ut på en bilverkstad. Vid årsskiftet flyttade han in i sin nya verkstad på Södra Industrigatan i Vimmerby. De första veckorna gick åt till renovering och iordningställande av lokalerna men nu börjar det bli snurr på verksamheten. 

Att verkstaden hamnade i Vimmerby och inte i hemorten Silverdalen har sin förklaring. 
– Det är ett geografiskt bättre läge här i Vimmerby och här finns ett mycket större veteranbilsintresse, säger han. 

undefined
Erik Ingström tar emot såväl gamla som nya bilar i sin verkstad. Här finns plats för ett tiotal fordon.

Erik Ingström utför service och reparationer av de flesta personbilar, men det är gamla veteranare som ligger honom varmast om hjärtat. 

– Jag är utbildad personbilstekniker och gör egentligen allt, men veteranbilarna är själva grundstommen i verksamheten. Själv håller jag mest på med gamla Volkswagenbilar, från 50-70-tal, och har en hel del egna. Men jag tar emot vad som helst egentligen. Sedan har jag även del i företaget som innefattar skyltar och dekaler, reklam på bilar med mera.

undefined
Ett flera decimeter stort rosthål i underredet avskräcker inte Erik Ingström. Den gamla Volkswagen "bubblan" ska bli som ny igen. "Det är ett stort projekt, jag räknar med att lägga 80-100 arbetstimmar på den".

Erik Ingström brinner för hållbarhet och lagar hellre det befintliga än att byta ut hela delen.

– Jag jobbar exempelvis mycket med att laga rost. Det är inte många som vill hålla på med det längre. De flesta byter hellre ut hela plåtdelen. Jag tycker det är bättre att laga det som går.

Hur ser du på konkurrensen här i stan?
– Den är hård, det finns otroligt många bilverkstäder, men ingen som har riktigt samma nisch eftersom jag håller på med mina veteranbilar. Jag vill inte ta någon annans kunder och det har jag inte tid med heller. Jag tycker ändå att vi som finns här i stan kompletterar varandra med olika kunskaper och kvaliteter och att vi har en bra gemenskap bland bilreparatörerna i Vimmerby.

undefined
Ett av många projekt i verkstaden är en gammal Volkswagen 1500 s. Den ska få en rejäl makeover med rostlagning, underredsbehandling och grundmålning.

Än så länge arbetar Erik Ingström ensam i företaget, men på sikt hoppas han kunna anställa en person. 

– Starten har varit bra, det är en stadig ström in. Jag har en stor lokal så det finns gott om plats för en till. Men jag vill ta det lugnt i början och känna mig för. Jag har gott och väl jobb åt mig själv men det går åt väldigt mycket jobb om man ska vara en gubbe till. Men självklart hoppas jag att kunna utöka.

undefined
Det är gamla veteranbilar som Erik Ingström brinner för allra mest. "De är mycket mer utmanande att laga en modern bil, än en äldre", säger han.

Till sommaren planerar Erik Ingström för någon form av öppet hus.
– Det vore kul att ha en invigning av lokalen och locka hit lite folk. Kanske blir det en liten bilträff. Men jag har inget datum spikat än. 

Eriks motto är att hellre laga och reparera det befintliga än att byta ut delar. "Hållbarhetstänket har jag haft sedan barnsben", säger han.
Eriks motto är att hellre laga och reparera det befintliga än att byta ut delar. "Hållbarhetstänket har jag haft sedan barnsben", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!