Erikshjälpen instiftar nytt pris

Erikshjälpen instiftar ett nytt pris kallat Årets Erikshjälte. Det ska gå till en ung person som i samma anda som grundaren Erik Nilsson brinner för att hjälpa andra.

Peter Magnusson är Butikschef på Erikshjälpens Secon Hand i Vimmerby.

Peter Magnusson är Butikschef på Erikshjälpens Secon Hand i Vimmerby.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2019-02-28 20:30

Erikshjälpen började för 70-talet år sedan med att Erik Nilsson, som själv led av sjukdomar och spenderade mycket tid på sjukhus, ville hjälpa andra unga i samma situation. Som 17-åring startade han det som idag är Erikshjälpen, en barnrättsorganisation som arbetar i 17 länder för att barn som lever i fattigdom och utsatthet ska få det bättre.

– Genom att instifta utmärkelsen Årets Erikshjälte förmedlar vi, med Eriks historia som grund, det budskap som genomsyrar hela vårt barnrättsarbete: att barn kan och att barns delaktighet är viktigt, säger Daniel Grahn, Erikshjälpens generalsekreterare.

Peter Magnusson är butikschef för Erikshjälpens Second Hand-butik i Vimmerby som på olika sätt sysselsätter och engagerar ett 80-tal personer. Han gläds åt det nya initiativet.

– Det känns bra att lyfta fram barn och ungdomar. Utmärkelsen tilldelas någon som gjort något beundransvärt under 2018. Det kan handla om ett barn som har satt andra före sig själv, gjort något för en person i utsatthet eller gjort en insats för en mer hållbar värld. Den som blir utsedd till Årets Erikshjälte får 25 000 kronor att dela ut till något av Erikshjälpens projekt. Den som vill nominera någon kan göra det på Erikshjälpens hemsida fram till den 31 mars, säger Peter Magnusson.

Utmärkelsen tillkännages på Eriksdagen som firas i Erikshjälpen Second Hands butiker runt om i Sverige den 27 april, till minne av Erik Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!