40-tal Vimmerbybor har fått diagnosen postcovid

Ett 40-tal personer i Vimmerby kommun och hundratals i Kalmar län har blivit diagnostiserade med postcovid.

"Forskningen går hela tiden framåt. Vilket gör att framförallt läkarna måste hålla sig uppdaterade vad det gäller med de rekommenderade arbetssätten för postcovid", säger Camilla Ljungdahl verksamhetschef på Vimmerby hälsocentral.

"Forskningen går hela tiden framåt. Vilket gör att framförallt läkarna måste hålla sig uppdaterade vad det gäller med de rekommenderade arbetssätten för postcovid", säger Camilla Ljungdahl verksamhetschef på Vimmerby hälsocentral.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-08-05 16:00

– Vi har identifierat ett antal personer med postcovidsymptom. Framförallt har folk sökt för kvarstående trötthet och koncentrationssvårigheter, berättar verksamhetschef Camilla Ljungdahl på Vimmerby hälsocentral.

I Vimmerby har hittills ett 40-tal personer fått diagnosen postcovid. De flesta mellan 30 och 64 år. Fram till slutet av juli har totalt 618 länsbor fått diagnosen. Men symtomen varierar. Enligt Socialstyrelsen är de hittills vanligaste besvären med lungfunktionen eller andningen, hjärntrötthet, kognitiv nedsättning och smärta.

– När en patient söker oss efter covid-19, beror det oftast på att de inte orkar komma tillbaka till arbetet eller har varit igång men känner att något inte stämmer. Då kollar vi även att det inte finns någon annan bakomliggande orsak. Det är en så stor hype kring covid-19 så det är jätteviktigt att vi inte missar andra allvarliga sjukdomstillstånd, säger Camilla Ljungdahl.

undefined
Trötthet och kognitiv nedsättning är bland de vanligaste symtomen för postcovid.

 Vilken behandling som sedan sätts in vid bekräftad postcovid varierar. 

– Vi följer de rekommenderade arbetssätten för att utreda, behandla och rehabilitera patienter med postcovid. När det gäller behandling är den helt beroende på symtom. Det är lite lurigt med postcovid för precis som med covid-19 kan symtomen variera kraftigt från person till person. Det kan vara trötthet, andningsbesvär, hjärtklappning, muskelsvaghet, huvudvärk, depression eller något helt annat. Så vi samarbetar bland annat med Samrehab för att hitta rätt behandling för den enskilde patienten. Skulle de åtgärder vi kan erbjuda inte räcka remitterar vi vidare.

undefined
Rehabövingar kan vara en av de åtgärder som sätts in för patienter med bekräftad postcovid.

Hittills är det inte så många som ringt till hälsocentralen med frågor kring postcovid. 

–Det går idag inte säga hur många som drabbas. I regionen har vi en väl utvecklad organisation där alla som behövt sjukhusvård för covid-19 blir kontaktade för uppföljning. Övriga som haft covid-19, men som inte behövt sjukhusvård, följer vi på hälsocentralen upp när de träffar oss. 

Vad händer om antalet personer som söker vård för postcovid skulle öka kraftigt i Vimmerby? 

– Har vi klarat att ta hand om alla som kommit för att få diagnosen covid-19, med provtagning och allt vad det innebär, då tror jag att vi kommer att klara av det också. Vi har behövt bli vana vid att ställa om verksamheten. Vi har en del extra resurser, men till största del handlar om att använda våra resurser där de bäst behövs.  

Postcovid i Kalmar län

Så många har diagnosticerats med postcovid i Kalmar län fram tills 5 augusti 2021. 

Vimmerby - 44 

Hultsfred - 33 

Västervik - 114 

Borgholm -16 

Emmaboda - 14 

Högsby -13 

Kalmar - 161 

Mönsterås - 40 

Mörbylånga - 31 

Nybro - 61 

Oskarshamn - 86 

Torsås - 5 

Personer från andra län men som fått diagnosen i Kalmar län - 3 

Totalt - 621

Källa: Region Kalmar län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!