Ett år har gått

Vädret gör det tydligt att vi sluter en cirkel, när det dags att för sista gången hälsa på hos mjölkbönderna Torbjörn och Sofia Nilsson i Flaka.

Vimmerby2006-10-09 06:13

Vi började en sensommarvarm höstdag 2005 när allt skördearbete var avklarat. Vi slutar en sensommarvarm höstdag 2006 när allt skördearbete är avklarat. Höstplöjningen högaktuell, då som idag. Året som gått har gett resultat - ungdjurshallen som krävde så gott som all "ledig" tid för Torbjörn i fjol, är klar sedan länge och fungerar precis så bra som de hoppats. Och vill man ha än mer påminnelse om att ett år runnit iväg kan man ju bara ta en titt på de tre barnen Nilsson...
Den här tiden på året är lika mycket början som slut. Slut på jobb med skörden, men förberedelser för det som ska komma.
- Jag tycker att det är som en början, och det är skönt att få lite gjort nu under hösten, det har vi igen nästa vår, säger Sofia, där vi står vid sidan av åkern där Tobbe plöjer med gårdens fortfarande ganska sprillans nya traktor.
Här har varit sommarbete för korna, nu är gräset dött och efter tillförsel av gödsel är det dags att plöja, harva och höstså.
- Jag tror det blir rågvete, säger Sofia och det tror hon rätt i.
Torbjörn räknar med att hinna så in en tredjedel av spannmålsarealen nu i höst och det är inte bara gott att ha det gjort. Det finns uppenbara fördelar med höstsådd också.
- Avkastningen kan bli högre, det sätter kärna lite tidigare och är inte lika känsligt för torka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om