Ett år med lagen om störande musik

Sedan ett år kan böter ges på plats till bilister som spelar för hög musik. Det råder delade åsikter om vilken nytta lagen gjort.

Anita Johansson visar var bilisterna med hög musik brukar köra.

Anita Johansson visar var bilisterna med hög musik brukar köra.

Foto: Joachim Fredriksson

Vimmerby2022-07-13 06:00

Under det första året som lagen gällt har 32 böter delats ut i Kalmar län. Vimmerby sticker ut rejält som orten där flest fått en böter, hela 12 stycken under 2021 och 2022, vilket P4 Kalmar var först med att rapportera.

Hur kommer det sig att Vimmerby utmärker sig med flest utfärdade böter?

– Vi har känt till att störande musik har varit ett problem. Polisen har fokuserat på de frågor som allmänheten vill vi ska jobba med. Det har inte varit svårt att följa ljudet från bilarna, säger Håkan Karlsson, kommunpolis i Vimmerby. 

Håkan Karlsson upplever att situationen har blivit bättre under året med den nya lagen. Nu kan han sova med öppen balkongdörr vilket inte fungerade för ett år sedan. 

– De som varit störande har lärt sig på vilken nivå musiken får ligga på. Och nu när priserna på bensin och diesel har stigit kan det bli för kännbart med böter på 1000 kronor. Det kostar lite för mycket, säger han. 

Men alla delar inte polisens bild av att det har blivit lugnare. Anita Johansson, 73 år, som bor i lägenhet längs en av de drabbade gatorna ger sin syn på saken.

– Jag vaknar av bilar som kör med hög musik nästan varje kväll. Det ska vara tyst. Polisen gör inget åt det. De säger inte till dem som stör, säger hon. 

Anita Johansson känner till lagen som polisen har till sitt förfogande och tycker att det är bra att den finns. 

– När polisen står på gatan då är det rätt lugnt. De borde vara här oftare, säger hon. 

Vad innebär lagen

Sedan den 1 juli 2021 har polisen haft möjlighet att utfärda ordningsböter på plats till personer som spelar hög och störande musik, exempelvis från en bil. 

Det är upp till polis på plats att göra bedömningen om musiken är så pass hög att den stör allmänheten.

Bötesbeloppet är 1000 kronor. 

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!