Både Vimar- och Astrid Lindgrenskolan har förbud mot mobiler på lektionstid, för att skapa mer arbetsro för eleverna. På Vimarskolan får högstadiet lämna sina telefoner i skåpet under lektionstid och för låg- och mellanstadiet gäller mobilförbud hela skoldagen.
– Vi ville inte att eleverna skulle störas av meddelanden och blinkande telefoner. Såväl elever, vårdnadshavare som lärare har uttryckt en stor nöjdhet med beslutet. Eleverna är mer koncentrerade och kan ha fokus på undervisningen istället för på inkommande meddelanden på mobilen, säger Pernilla Begu rektor, och menar att flera elever har uppnått högre måluppfyllelse efter att mobilförbudet infördes.
Mobilförbudet på Astrid Lindgrens skola infördes inför höstterminen, i samband med att nya ordningsreglerna infördes på skolan. Med sig hade de elevrådet som tyckte att det kunde vara en bra idé att införa ett förbud mot störande mobiler.
Varför valde ni att införa mobilförbudet?
– Det tar mycket fokus från eleverna. Vi hade märkt att eleverna blev störda av exempelvis påminnelser från olika sociala medier, sms eller snap-chat. Så det var av den anledningen och det köpte eleverna också, säger Josephine Svensson.
Mobilförbudet gäller hela skolan och för högstadiet gäller regeln att mobilen ska förvaras i elevens skåp under lektionstid.
Men på rasterna är det alltså okej med mobil?
– Ja, på raster och på lunchen är det okej. Vi har inget totalförbud.
Det har dock uppstått konflikter på grund av mobilförbudet, bland annat på grund av att en del elever får ha sin mobil på lektionstid.
– Vi har elever med vissa språksvårigheter, exempelvis dyslexi, som är hjälpta av mobilen. En del kanske behöver fota av tavlan för att komma ihåg saker inför ett prov eller andra uppgifter. Men då är det i inlärningssyfte. Men en del elever har reagerat på det och vi går ju inte ut inför alla och pratar om varför vissa elever har dispens, och då kommer elevernas känsla av orättvisa in.
Har eleverna kunnat hålla förbudet?
– Inte fullt så långt ut som vi hade hoppats. Vi har haft problem med elever som smusslar in mobiltelefoner och har dem lite osynligt i fickan. När några fuskar blir det också en känsla av orättvisa.
Kommer ni fortsätta med mobilförbudet i höst?
– Det tror jag vi kommer göra, men vi börjar alltid med att ha en diskussion med eleverna. Vi ser absolut en vinst i att ha det, det har blivit lite lugnare och det är inte lika mycket tjafs.