"Ett drömläge""Ett drömläge"

Efter att Hemtex och Liten i sta?n lade ner står några hundra kvadratmeter butiksyta tom. "Ett drömläge", säger kommunens näringslivschef Patrik Kinnbom.Men vem ska flytta in?- De tomma butikslokalerna är ett problem. Det finns inget intresse just nu från de stora kedjorna. Och de som är intresserade av att starta egen butik vill ha något mindre. Det måste till lite nya grepp och jag tycker att Vimmerby Handel kunde vara mer aktiva.

Vimmerby2013-09-11 06:15


Det finns lediga butikslokaler i Vimmerby. Det finns också de som vill hyra en butikslokal. Men ekvationen går ändå inte riktigt ihop.
Klädbutiken Belsebubs första lokaler har stått tomma i flera år. Efter AT Outdoor står 900 kvadratmeter hyreslediga vid ICA-området. Och för någon månad sedan lämnade Hemtex och Liten i sta?n butikslokalerna vid torget.
Näringslivschef Patrik Kinnbom är lite orolig.
- Jag har ringt runt till några av de stora kedjorna, KappAhl, Gina Tricot och H&M och det finns inget intresse för Vimmerby just nu. Alla kan Vimmerby på sina fem fingrar, men kundunderlaget räcker inte till. AT Outdoors lokaler på 900 kvadratmeter är storleksmässigt jättebra, men tiden är inte rätt.

Kort säsong
Klädkedjorna gör inte så stora förändringar på hemmaplan just nu - Gina Tricot fokuserar till exempel på den internationella marknaden med en stor Tysklandssatsning.
- På sikt kan det förstås bli etableringar även i svenska småstäder, men det finns också en tendens bland kedjorna att inte vilja var först i en stad. De drar kunder till varandra. Jag har också fått exempel på vad man tycker är negativt i Vimmerby.
Vad är det?
- Restaurangutbudet på lördagar och söndagar, bland annat. Ska folk komma till Vimmerby och handla måste de också kunna gå ut och äta. Turistsäsongen är intensiv, men väldigt kort. Klädbranschen jobbar med fyra säsonger, varav våren är den största.
Men kanske behöver inte stora kedjor vara den enda frälsningen, menar Kinnbom.
- Man kan vända på resonemanget. Är det de stora kedjorna Vimmerby vill vara känt för, eller är det viktigare att bevara det småskaliga?
Det småskaliga står och stampar i farstun. Kommunens näringslivsenhet har kontakt med flera personer som vill öppna butik i Vimmerby.
- Det handlar om driftiga människor som har en bra idé, men som vill starta med en mindre butikslokal, och sådana har vi inte. De som är hyreslediga är alltför stora.
Här ser han ytterligare ett problem - det rör för lite på sig inom den redan befintliga handeln.
- Jag är övertygad om att det finns flera inarbetade butiker i Vimmerby som skulle kunna växla upp med större lokaler. Om de skulle lämna sina mindre skulle vi kunna få in nyetableringar samtidigt som butiker skulle kunna växa. Det finns flera exempel i Eksjö, bland annat en skobutik som börjat i liten skala men som flyttat till större lokaler med bättre läge och nu säljer de massor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om