Ett engagemang för Storebro av ett sällan skådat slag

Storebrobygdens intresseförening fick med sig en hel busslast på en inspirationsresa till ett en marinteknisk gymnasieutbildning som varje år får säga nej till sökande elever - Vadsboskolan i Mariestad. Kan det här ge en injektion i Båtbyggarskolan?

Kan man bygga ett sånt här däck, har man lärt sig en hel del. På bilden bl a kommunfullmäktiges ordförande Leif Carlson, m, (trea från höger), Björn Swedborg, m, och Lars-Inge Green, s.

Kan man bygga ett sånt här däck, har man lärt sig en hel del. På bilden bl a kommunfullmäktiges ordförande Leif Carlson, m, (trea från höger), Björn Swedborg, m, och Lars-Inge Green, s.

Foto:

Vimmerby2010-03-13 05:05


- Vi har helt klart förutsättningarna. Jag vill inte längre prata om att rädda Båtbyggarskolan, utan om att utveckla den, säger en hoppfull Börje Fors, fp.
Turerna kring Båtbyggarskolan i Storebro har varit många genom åren. Sedan barn- och ungdomsnämnden tog beslutet att stoppa intagningen till hösten har kampen för utbildningens framtid engagerat ortsborna av sällan skådat slag. Häromdagen ordnade intresseföreningen en resa till Vadsbogymnasiet i Mariestad och det marintekniska programmet - en skola som varje år får säga nej till 10-15 elever. Förhoppningen var att få tips och idéer på hur man kan locka fler sökande till Storebro och, inte minst, få fart på diskussionen om vad en kommande utbildning i Storebro ska innehålla. Vad är det som ska marknadsföra bättre?
- Jag har aldrig varit med om något liknande. Bara det att vi får ihop drygt 40 personer - politiker, företagare, nuvarande och tidigare elever och lärare till en bussresa för att ta ett steg in i verkligheten, det är stort. Synd bara att skolledningen, som vi självklart bjudit med, inte följde med, säger Börje Fors, som är en av de drivande såväl inom Storebrobygdens intresseförening som kommunpolitiker.

Branschen med
På Vadsbogymnasiet har man alltså inga svårigheter att locka sökande till det specialutformade marintekniska programmet, som drog igång höstterminen 2004. Till de årliga 16 platserna har man i snitt 25 förstahandssökande, totalt ett 50-tal intresserade. Omkring 10 av de 16 kommer från andra kommuner.
Rektor Mikael Hedquist tror att det marintekniska programmets attraktionskraft till stor del stavas bredd.
- Programmet ger en bred bas att stå på och eleverna får ägna sig åt många olika saker. Dessutom spelar en viss tillväxt på fritidsbåtsidan också roll.
Redan från start hade skolan branschen med sig.
- Vi hade en träff med 10-15 företag 2003 för att diskutera en satsning på en utbildning för service och underhåll av fritidsbåtar och branschen var med till hundra procent. Politikerna var också positiva.

Marknadsför
Samarbetet med och intresset från regionens näringsliv finns där, hela tiden.
- När det marintekniska programmet snabbt växte skedde det delvis på bekostnad av fordonsprogrammet, som skulle läggas ner. Men det blev ett ramaskri - som det ni har i Storebro och Vimmerby idag - och det blev istället en kompromiss. Idag tar vi in åtta elever varje läsår på personbilssidan och kör år 2 och 3 som B-form.
De yrkesförberedande programmen är resurskrävande och kostsamma. Men det är här framtidens arbetskraft inom industrin finns.
- Vi marknadsför de här programmen hårt, bland annat på mässor, och att lägga ner industriprogrammet... ja, det finns inte på kartan.

Inte kopiera
Men inte heller på Vadsbogymnasiet kan de vara försäkrade om att behålla elevtrycket i framtiden. Minskade elevkullar och ny gymnasieskola 2011 ökar konkurrensen om eleverna.
- Idag har vi 1 100 elever. Om bara några år kan vi ha 700. Hittills har det gått bra, men vi får inte slå oss till ro.
I Mariestad lockas marintekniker med en utbildning där eleverna får ta sig an riktiga renoveringsjobb och också bygga en båt. För pengarna klasserna får in gör avgångsstudenterna en gemensam seglingsresa i Kroatien. Eleverna erbjuds ta dykarcertifikat för en lägre kostnad, de kan ta förarbevis på båt, får låna båt under sommarlovet, och kan ta fartygsbefäl klass 8.
"Inspirerande och intressant", verkade vara den allmänna meningen bland besökarna från Småland.
- Men det är viktigt att komma ihåg att vi inte ska kopiera någon annan. Storebro ska inte bli lika bra - Storebro ska bli bättre, sa exempelvis Ingemar "Ingo" Johansson.
Hedvig Bengtsdotter, tidigare elev på Båtbyggarskolan som nu startat eget möbelsnickeri och ingår i arbetsgruppen för utbildningens framtid, tror att det finns en del att hämta.
- Bredden på programmet är bra, och att eleverna får ta in jobb och sedan ansvara för dem. Men jag måste också säga att den utbildning jag fick i Storebro var jättebra. Den fick mig att växa och det är tack vare den jag gör det jag gör idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om