Ett generationsbeslut

Lennart och Sylvia Höglund flyttade från Arboga till Tuna 1983. Deras barn har gått i Tuna skola. Deras barnbarn har gått, och går, i Tuna skola.
- Det kan låta som en efterhandskonstruktion, men skolan var verkligen kärnpunkten i vårt beslut. Barnen skulle ha en trygg framtid.
Deras dotter Ida Höglund känner samma sak.
- Jag vill att mina barn ska ha samma trygga skolgång som jag hade. Därför har vi valt att bo i Tuna, även om det skulle vara mera praktiskt att bo i Västervik, där både jag och min sambo arbetar.

Vimmerby2015-05-16 04:06


Som ringar på vattnet. Ett val, som påverkar många. Beslutet Lennart och Sylvia Höglund tog för 32 år sedan har resulterat i att tre generationer blivit Tunabor.
- Det blir faktiskt 16 personer med barn och respektive och barnbarn. Skolan har alltid varit kärnan.
Lennart och Sylvia Höglund bodde i Arboga, men hälsade ofta på hos kompisar som flyttat till Tuna i Småland.
- Vi hade egna barn och drev familjehem. Själv visste jag hur det var att gå på stora skolor och att flytta ofta. Det var kämpigt. Vi ville ger våra barn något annat, en framtid. Tuna fick det bli, säger Lennart Höglund.
Två pojkar hade de då, Magnus och Christoffer. Dottern Ida föddes några månader efter flytten, sonen Per föddes två år senare.
- Jag älskade att gå i skolan. Min son Teodor är sju och han älskar också att gå i skolan, säger Per.
Christoffer bor i Vimmerby. Magnus, Per och Ida bor alla i Tuna.
- Jag pluggade under några år, men hade hela tiden foten kvar i Tuna. Jag fick barn tidigt och det var självklart att låta barnen växa upp här. Jag valde Tuna för tryggheten i skolan och samhället, säger Ida Höglund.
Både hon och hennes sambo Mattias Janse jobbar i Västervik, och skulle ha ett enklare vardagspussel om de bodde där.
- Vi bor i Tuna för barnens och skolans skull.
De återkommer till kontinuiteten. Samhörigheten som en röd tråd. Att alla känner alla.
- På ett positivt sätt. Det känns kul att kunna säga till mina barn att jag också hade samma lärare när jag gick i skolan. Det är härligt att träffa mina gamla klasskompisars föräldrar och känna att det vore helt naturligt att föreslå en fika. I skolan är det inget konstigt att ettor spelar spel med de som går i femman eller sexan. Det spelar ingen roll hur gammal man är.
Att det inte finns samma utbud på landsbygden som i stan är de dagligen påminda om.
- Men det skapar också engagemang hos föräldrarna. Det finns ett otroligt engagemang här i Tuna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om