Ett hejdundrande firade – 50 år sedan Anders grundade Tankservice

För att fira att Anders Tankservice AB i Vimmerby funnits i 50 år och att grundaren Anders Svensson dessutom fyllt 75 år samlades människor som varit knutna till företaget genom åren på Stadshotellet i Vimmerby i lördags.

56 personer som har eller har haft anknytning till Anders Tankservice AB i Vimmerby genom åren samlades på stadshotellet i lördags. Foto: Magnus Strömsten

56 personer som har eller har haft anknytning till Anders Tankservice AB i Vimmerby genom åren samlades på stadshotellet i lördags. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Vimmerby2016-10-24 15:00

Mycket har förstås hänt i ett företag under 50 år, men något som är unikt med just Anders Tankservice AB är att arbetet inte skiljer sig så mycket från då och nu.

– De tjänster som Anders tillhandahöll och utvecklade utgör grunden även idag, dock är utrustningen givetvis mycket bättre, säger Lars Nilsson som är VD för företaget idag.

1966 började alltså verksamheten i och med att Anders Svensson köpte den första slamsugen. Däremot bildades inte bolaget Anders Tankservice AB formellt förrän 1969. Innan dess hade han varit verksam som minkfarmare.

Innovationsintresse

– Att vara minkfarmare var jobbigt och innebar arbete sju dagar i veckan så man kunde aldrig vara ledig. Jag har alltid haft ett stort innovationsintresse och det ledde till att jag såg en möjlighet att börja jobba med något nytt. Jag visste att det fanns oljecisterner i många villor som behövde rengöras. Den jag kom i kontakt med sa att kunde man göra detta med en slamsug. Då visste jag inte vad det var för något, berättar Anders Svensson.

Finessen med en slamsugare är att den inte pumpar, utan suger vakuum i tanken så man kan tömma innehållet på ett effektivt vis.

Till saken hör att på 1960-talet fanns det inte trekammarbrunnar. Den enklare form av avloppssystem som gällde då var dessutom frivilligt att tömma. Många struntade därför i att göra det helt. 1970 blev dock alla hushåll tvungna att ansluta sig till ett system med årlig tömning.

Det gynnade Anders Tankservice AB som lite tidigare hade tagit över den uppgiften från Kommunernas Konsultbyrå.

– Jag fick ett förslag på att ta över den verksamheten av Åke Gamsäter på K-Konsult. De hade kunder i tio kommuner och vi fick tillgång till deras register trots att en kollega i Linköping satte sig på tvären då han insåg att de skulle tappa kundunderlag. Jag minns att jag fick en helg på mig att bestämma mig för om jag skulle satsa och jag slog till, säger Anders Svensson som kunde börja expandera och anställa fler.

35 kronor

– Vi började med att köra åt privatpersoner. Då fanns det mest matjord i brunnarna. Jag minns att vi tog 35 kronor för att tömma en brunn och då ingick det att vi spred ut innehållet på en åker sen. Skillnaden på en slamsug då var att den kunde ta 4500 liter i minuten mot dagens moderna som tar 25 000 liter i minuten.

Senare på 1970-talet utvecklades verksamheten ytterligare när spolbilarna kom. De används när man trycker brunnar och spolar avlopp.

– Det är ett stort problem när vattnet sinar för de som har egen brunn. Det är få som kan konkurrera med oss på den här biten så vi har mycket jobb med det över hela södra Sverige. Särskilt i år då många haft problem, säger Lars Nilsson.

En annan milstolpe för verksamheten var 1988 då den första torrsugen köptes in.

– Jag köpte en begagnad för 120 000 kronor. Den fungerar som en stor dammsugare som sitter på en lastbil och har en slang på åtta tum. Den används vid byggen på husgrunder eller trossbottnar och inom industrin, den suger effektivt ut det mesta, säger Anders Svensson.

– Det roliga är att den han köpte då använder vi ännu efter 30 år. Den är renoverad mycket sedan dess, men jämför man med den andra vi köpt in på senare tid så kostade den fyra miljoner, fyller Lars Nilsson i.

15 anställda

I början av 1990-talet förvärvades även Västerviks tankservice, innan det var dags för Anders Svensson att sälja verksamheten vid årsskiftet 1994-95.

– När jag sålde hade vi tolv bilar och 15 anställda. Det är ungefär lika stort idag, men har varit större under vissa perioder, säger Anders Svensson som sålde Anders Tankservice AB till Lastbilscentralen som sedan drev bolaget vidare till 2008.

Då såldes Lastbilscentralen till GDL och Anders Tankservice AB följde med.

– Man ska dock vara noga med att poängtera att Anders Tankservice alltid varit ett separat bolag. Varumärket betyder mycket och det har alla ägare varit på det klara med, säger Lars Nilsson.

GDL gjorde sedan vissa förändringar i Anders Tankservice AB när det gäller marknadsområde och administration, innan ett nytt ägarbyte skedde 2010. Då tog nuvarande ägaren Kvarteret Lastbilen över.

– Man kan ändå säga att företaget drivs på samma vis idag som förr. Företaget vilar på den kunskap som personalen som rekryterades på 1970-talet burit med sig hela tiden. De kunde arbeta och satte värde på det, säger Anders Svensson.

Lars Nilsson som de senaste åren har fått avtacka många anställda som varit med från början och jobbat fram till pensionen är mycket nöjd med nyrekryteringarna, de fostras i anda som finns i personalrummets väggar där de också spelas en och annan ”skitgubbe”.

Det som utmärkt Anders Tankservice AB och dess anställda genom åren är att man alltid vågar göra jobbet.

– När en kund ringde och ville ha ett jobb gjort så fanns det aldrig att säga nej och det går inte, förklarar Anders Svensson.

– Jag tycker att framtiden ser mycket ljus ut, avslutar Lars Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om