Ett liv med migrän

Lite huvudvärk kan väl inte vara hela världen? Det är ju bara att ta en Alvedon. - Eller kurera med lite whisky, det brukar en del föreslå, säger Anna Svensson med ett snett leende. Det är många som inte har en aning om vad det innebär att leva med migrän. Det vill Anna Svensson och Maria och Matilda Allvin ändra på.

Vimmerby2006-09-22 06:41

När Maria Allvin har ett migränanfall av den värsta sorten ställer hon sig i duschen. Hon ställer in munstycket på högsta möjliga tryck och duschar så hett att hon nästan blir skållad.
Det hjälper att fördela smärtan över kroppen. Att inte bara känna den pulserande outhärdliga smärtan från migränfläcken.
För nittonåriga dottern Matilda är en hel vecka i skolan, utan frånvaro, något värt att notera. Hon står inte ut med ljuset i klassrummen, men nu behöver hon inte längre bråka om att få ha på sig solglasögon under lektionerna, för det har hon intyg från optikern på.
Anna Svensson säger att det finns anfall som är så smärtsamma att hon tänkt att det vore bättre att vara död.

Huvudvärksmånad
Att sprida mer kunskap om huvudvärk och migrän är viktigt.
- För okunskapen är stor, säger Maria Allvin.
Maria Allvin är ordförande i Migränföreningen i Kalmar län och även styrelseledamot i Svenska Migränförbundet. Det har slumpat sig så att styrelsen i länsföreningen har Vimmerbydominans - Anna Svensson är vice ordförande och Matilda Allvin sekreterare.
Föreningen har regelbundna träffar och större aktiviteter vår och höst. Just nu, i september, är det "huvudvärksmånad" och föreningen kommer att finnas utanför Apoteket i Vimmerby på lördag den 23 september för att informera om huvudvärk och migrän. Lördag den 1 oktober blir det en föreläsning av neurolog Ulf Frejvall om migrän och annan huvudvärk på Tullportsteatern i Vimmerby och föreläsningen är öppen för allmänheten.
Vad som utlöser migrän och vad som kan lindra smärtan varierar från individ till individ. Somliga blir värre av kyla - andra kan tycka att en stunds kyla lindrar. Medan vissa kvinnor har det oerhört besvärligt under graviditeten mår andra som bäst just då.
- Jag håller på att lära mig vad jag får migrän av, säger Matilda, som fick sina första anfall på högstadiet och nu går på gymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om