Ett lyckat exempel på Samhalls syfte

Samhall är företaget som mäter framgång i hur många anställda som slutar och börjar jobba hos någon annan.
- Vårt mål är att våra anställda ska utvecklas så de kan gå vidare till annat jobb. Vi är en mellanlandning, ingen slutstation, säger Klas Svensson, distriktschef för Samhall i norra Kalmar län.
Ett annat mål är att tvätta bort fördomar.
- Det finns de som fortfarande tänker "skyddad verkstad" och det är vi inte längre. Och många vet nog inte hur olika våra anställda är. Alla har ju inte samma funktionsnedsättning, säger Maria Wisberg, områdeschef i Vimmerby.

Vimmerby2015-01-27 07:37


För tio år sedan var de flesta av Samhalls anställda sysselsatta med montering och enklare tillverkningsjobb. Idag syns personalen i en helt annan utsträckning ute i samhället och Samhall har blivit ett av Sveriges största tjänsteföretag.

Nyanställde 50
Men det tar tid att tvätta bort det gamla.
- Vi brottas verkligen med att jobba bort uppfattningen att Samhall är "skyddad verkstad". Idag finns bara några få enheter kvar, utvecklingen har istället gått alltmer mot tjänsteverksamhet och inbyggd verksamhet på andra företag, säger Klas Svensson, distriktschef för Samhall i norra Kalmar län.
Syftet är att ge personer, som på grund av olika funktionshinder står långt från arbetsmarknaden, en utveckling så de kan övergå till andra arbeten. Målet är att 6 procent varje år ska gå över till anställningar utanför Samhall. Distriktet norra Kalmar län, där Vimmerby ingår, har nått närmare sju procent.
- Förra året nyanställdes drygt 50 personer på Samhall i hela distriktet, varav 16 i Vimmerby. I Vimmerby hade vi 5-6 personer som slussades vidare till annat jobb, och drygt 20 i distriktet

Mellanstation
För Esa Sipikari blev Samhall en kortvarig mellanstation. Efter bara några månader fick han jobb som vaktmästare på Vimmerby Camping. Här kommer hans mångåriga erfarenheter som byggnadssnickare väl till pass.
- Jag får hålla på med det jag kan och jag kan anpassa jobbet efter vad kroppen orkar.
Lars-Göran Johansson, som driver campingen, är helnöjd.
- Det funkar superbra. Nu gör vi renoveringsjobb som annars skulle ha fått vänta.
Esa Sipikari verkar också nöjd över att det löst sig med arbete. Efter många år som byggnadsarbetare tog kroppen stryk.
- Jag kom in i den onda cirkeln av sjukdomar och arbetslöshet. Kroppen är justerad på många ställen och när man inte orkar lika mycket som förr är det svårt inom mitt yrke. Jobben växer ju inte på träd precis.

Fick jobb snabbt
Arbetsförmedlingens åtgärder kändes inte särskilt meningsfulla. Praktik gav inte fortsatt jobb.
- Man känner sig lite klassad, faktiskt. Fast man inte kan rå för att man får sjukdomar. Det var på ett informationsmöte jag fick nys om Samhall och i maj fick jag jobb där. Sedan dröjde det inte länge innan jag fick jobb här på campingen och det är absolut en bra lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om