Ett nytt krispaket för EU:s mjölkbönder är på väg

Kristina Lindelöf, styrelseledamot i LRF:s lokalavdelning i Vimmerby – ett nytt krispaket för EU:s mjölkbönder är på väg. Men svenska regeringen gillar inte planerna på att EU-medel ska betala bönder för att mjölka mindre.

Kristina Lindelöf tycker att det viktiga är att gynna den svenska mjölkproduktionen – inte att använda EU-pengar till att betala bönder för att mjölka mindre.

Kristina Lindelöf tycker att det viktiga är att gynna den svenska mjölkproduktionen – inte att använda EU-pengar till att betala bönder för att mjölka mindre.

Foto: Charlotte Madestam

Vimmerby2016-07-19 15:00

Vad tycker du?

– Det är inte så enkelt att svara på, men spontant känns det ju inte som ett förslag att applådera. Visst finns det länder som har överproduktion, men inte Sverige. Jag tycker kossorna ska producera den mjölkmängd de mår bra av, som idag, och att vi måste jobba mer för att se till att konsumenterna handlar inhemskt.

Kanske hade varit lättare att kommentera TT-rubriken ”EU vill premiera strypt spene”?

– Ja, usch. Skulle man tolka det bokstavligt kan man ju inte reagera med annat än avsky. Men ska man vara allvarlig tycker jag att det viktiga är fortsatta satsningar på att gynna svensk djuromsorg. Köper vi från andra länder vet vi inte under vilken lagstiftning kring djurskydd den mjölken är producerad. Jag åkte nyligen förbi hagmarker där man ser att det inte betat djur i år och det är förskräckligt att se hur snabbt sly tar över. Vi måste verkligen tänka på vad vi vill med våra bönder, våra kossor, vår djuromsorg och vårt landskap.

Och du tror inte på att använda EU-budgeten till att minska mjölkproduktionen?

– Nej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om