Ett riktigt kalkonparty

En fylld kalkon är på väg in i ugnen, en hoper formar med cornbread är redan klara och någon ska hem och fixa pumpapaj och pecannötspaj. Så kan det gå till i ett kök i Vimmerby i slutet av november - i alla fall när det är Marc Nichols kök.

Vimmerby2011-11-29 07:17

Hackad lök sprider doft från stekpannan. Cornbread har virats in i tidningar för att inte svalna alltför fort.
Det är gemytligt trångt i köket och det slängs käft på det vis det bara görs när man gillar varandra riktigt mycket.
Scenen kunde vara hämtad från en amerikansk film, där Thanksgiving brukar vara ett ofta förekommande inslag - och kanske det närmaste vi svenskar kommer den stora familjehögtiden som firas i USA fjärde torsdagen i november.

Kalkonansvarig
I det här köket i Vimmerby hörs det om inte annat på engelskan att man kommer från olika delar av världen - husvärden själv, Marc Nichols, flyttade till Sverige från Kalifornien för nio år sedan och även Brenne Bachmann är uppvuxen i samma delstat, Robert Hubbard, som bytt Texas mot Södra Vi, pratar bred sydstatsdialekt - och så har vi engelsmannen Michael Walker, också han Södra Vi och irländaren Eamonn McWilliams, som bor granne med Marc Nichols. Trots att de båda sistnämnda inte har Thanksgivingtraditionen med sig från sina hemländer är de i allra högsta grad involverade.
- Michael är tillsammans med Marc våra organisatörer, som ska ha all kred för att det här blir av, säger Robert Hubbard.
Och Eamonn McWilliams har fått förtroendet att stå för en av festens kalkoner och det vet väl alla som har minsta hum om Thanksgiving att kalkonens betydelse i detta firande inte nog kan betonas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om