Svampplockarna kan glädjas åt ett riktigt rekordår. Men vill det sig illa kan det slinka ner giftiga svampar i korgen.
Fast Anne-Marie Heimonen, som verkligen kan sina svampar efter decenniers plockande, hon har lite svårt att förstå att det kan bli så galet.
– Jag begriper inte att folk vågar plocka svamp de inte känner igen. Själv skulle jag aldrig ta med mig något jag inte är helt säker på.
Just i år finns det ovanligt mycket svamp, inte bara soppar och kantareller.
– Det är en väldig massa sorter i skogen, men allt går givetvis inte att äta. Är det gott om trattkantareller kan det vara lita mycket toppig giftspindling också. Men har man bara lärt sig skillnaden, att trattkantarellen är just som en tratt och den giftiga spindlingen toppig, då tar man inte fel.
Flera av de farligaste svamparna går att förväxla med ätbara, om man inte har stenkoll. Att folk plockar och äter vit flugsvamp i tron att de hittat champinjoner är inte helt ovanligt. Lömsk flugsvamp kan förväxlas med grönkremla och blandar man ihop de svamparna kan man vara riktigt illa ute. Lömsk flugsvamp är en av de giftigare svamparna och bara 30 gram räcker för att döda en vuxen människa.
Anne-Marie Heimonen har ett grundläggande råd, för nybörjare.
– Är man osäker ska man undvika alla vita svampar och alla små bruna svampar man inte känner igen.
Även bra matsvampar kan bli olämpliga att äta om de angripits av parasiter och mögel.
– Soppar, som stensopp, ska vara fräscha och fina och rensas och lagas till på en gång.
Drabbas även en inbiten svampplockare av svampfrossa ett år som det här?
– Visst plockar jag mycket svamp, men inte mer än jag vet att vi använder och jag håller mig till ett tiotal sorter som vi tycker är goda. Jag fryser in en del förstås. Jag var ute igår och plockade en hel del, bland annat några fina fårtickor. Och häromkvällen bjöd jag gäster på svampsmörgås, utan en enda kantarell. Det var uppskattat ändå.