Ett sagolikt år

En storsatsning som blev succé. Fem utmärkelser och lika många besöksrekord. 2011 blev ett bra år i Astrid Lindgrens Värld. Jag har faktiskt svårt att se att något år varit bättre, säger Nils Nyman, vd för Saltkårkan AB.

Nils Nyman på besök hos en annan Nils - Nils Karlsson Pyssling. Han är mycket nöjd med 2011.  Nils Nyman allts...

Nils Nyman på besök hos en annan Nils - Nils Karlsson Pyssling. Han är mycket nöjd med 2011. Nils Nyman allts...

Foto:

Vimmerby2012-01-03 07:14


Uppmaningen att beskriva det gångna året med tre ord blir en svår nöt för Nils Nyman. Han hittar bara ett.
- Fantastiskt, fantastiskt, fantastiskt ... nej, det är floskelvarning på det.
Men huvudägaren av den framgångsrika parken i Småland har förstås skäl att vara nöjd.

Rekord
2011 blev året då Astrid Lindgrens Värld fick ta emot fem utmärkelser, där prestigefyllda Global Trip Award glänser lite extra. Rekorden stod som spön i backen; höstlovsöppet med hantverksmarknad visade nytt besöksrekord, det blev nytt junirekord, nytt dagsbästa, nytt rekord för septemberhelgerna.
- Besöksmässigt och inte minst upplevelsemässigt har det varit fantastiskt, det här året.
Så f-ordet verkar vara svårt att undvika.

Gillar Ronjamiljön
Den nya Ronjamiljön kostade 55 miljoner och av dem gick Saltkråkan in med 30 miljoner. Sedan två år har ALV en majoritetsägare som har helt andra möjligheter att skjuta till pengar än den tidigare, Vimmerby kommun. Men affären rörde upp känslorna och många var kritiska, inte minst till köpeskillingen.
- Vad Vimmerbyborna tycker i dag har jag inte så stor insyn i, men de signaler som ändå når oss får mig att tro att det finns de som ändrat sig och ser ganska positivt på det. Själv har jag hela tiden varit övertygad om att det här var rätt för verksamheten.
Storsatsningen på en fullskalig och inredd Mattisborg, ett åtta meter högt Glupafall och avancerade ljus- och ljudeffekter har ökat attraktionskraften och är sannolikt en starkt bidragande orsak till att närmare 415 000 besökare kom till ALV under säsongen.
Ronjamiljön är också det som Astrid Lindgrens dotterson tycker bäst om av allt i parken.
- Det är den miljö som bäst återspeglar verket - och det är ju inte så konstigt eftersom det lagts mest resurser på den. Annars tror jag att storheten med Astrid Lindgrens Värld är helheten, att det är en plats helt på barnens villkor, där de kan möta teater och samtidigt leka själva. Det är väldigt nära det Astrid ville ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om