Matbutiken frontar med tyska skvallertidningar

Är du på jakt efter det senaste om den tyska tv-personligheten Daniela Katzenberger eller om artisten Helen Fischers familjelycka, eller "det dolda dramat" bakom? Efterfrågan på de tyskspråkiga skvallertidningarna i den lokala matbutiken kommer ända från gamla Bergs Tobak i stan.

Tyska tidningar på Ica Kvantum

Tyska tidningar på Ica Kvantum

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-05-27 12:22

På somrarna besöker mängder av utländska turister Vimmerby, kanske främst från Tyskland, och vad passar inte bättre än en lagom spännande skvallertidning när man ligger och gottar sig i solen? Ica Kvantum tar fasta på efterfrågan och i kassorna finns nu flera olika tyskspråkiga varianter, berättar butikschefen Pelle Lindqvist.

– De har precis kommit hem och vi brukar faktiskt köra ett sortiment av utländska tidningar när själva turistsäsongen drar igång. Ursprungligen kommer det från att Kenneth Simonsson som jobbade i vår förbutik, men har gått i pension, tidigare drev Bergs Tobak i centrum. De sålde sådana tidningar och när vi flyttade ner dem hit följde efterfrågan med, säger han. 

Hur stor är efterfrågan?

– Vi har ett antal tyska turister som inte bara bor här på korttid utan som bor i området under längre tid på sommaren. Det har spridit sig och flera vet att vi har det nu. Därav brukar vi ta in några sådana varianter som man kan välja på.

undefined
Pelle Lindqvist är handlare ICA kvantum i Vimmerby.

Och tidningarna går åt?

– Ja, annars hade vi inte haft dem men det går ju naturligtvis inte att jämföra med de inkörda svenska varianterna. Men för den eller de som bor här under hela somrarna så blir det en liten positiv sak att kunna få med sig lite tyskt skvaller hem.

Gör ni något mer i butiken för att möta efterfrågan hos utländska besökare?

– De som passerar få dagar köper av det svenska sortimentet men jag vet att vi varje år har en hel del danska besökare som bor längre i området. De brukar beställa mycket utav det glutenfria sortimentet, som jag fått uppfattningen av är bättre i Sverige jämfört med flera andra länder. Det brukar sluta med att vi får beställa hem ett antal lådor mjöl extra eller så, säger Pelle Lindqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!