"Ett styrketecken för Vimmerby"

Erica Månsson, tidigare bland annat kultur- och fritidschef i Växjö kommun, blir projektledare för förstudien till den regionala litteraturnod för Kalmar län som placeras i Vimmerby. ”Jag brinner för litteratur och yttrandefrihet, att få jobba med det här ska bli väldigt intressant. Med tanke på Vimmerbys koppling till Astrid Lindgren och hennes värdegrund finns det goda förutsättningar.”

Peter Högberg, Jacob Käll och Anna Olausson i styrgruppen välkomnar projektledare Erica Månsson, t h, som nu sätter igång med förstudien.

Peter Högberg, Jacob Käll och Anna Olausson i styrgruppen välkomnar projektledare Erica Månsson, t h, som nu sätter igång med förstudien.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-08-14 21:30

När Kalmar läns landstings nya kulturplan presenterades fick Vimmerby uppdraget att bli navet i en litteraturnod för Kalmar län. Projektet, som ägs av kommunen, har fått 840 000 kronor från landstinget och en styrgrupp bestående av Peter Högberg (S), Jacob Käll ( C) och kultursamordnare Anna Olausson har bland annat jobbat med rekryteringen av den som ska ta fram en handlingsplan utifrån verksamhet, organisation och finansiering.

Det blir Erica Månsson, vd för konsultbolaget Nilsson & Månsson AB, i Växjö. Hon har tidigare varit vd för Smålands Museum/Kulturparken Småland, kulturansvarig vid Regionförbundet södra Småland och kultur- och fritidschef i Växjö kommun.

– Det här är fantastiskt spännande. Min första uppgift blir bland annat att kartlägga de aktörer som finns och Astrid Lindgrens Näs med barndomshemmet är förstås en huvudaktör, säger hon.

Styrgruppen är belåten med rekryteringen.

– Vi hade 11-12 sökande, de flesta kvalificierade, flera toppkandidater. Att det varit så stort intresse är ett styrketecken för kommunen och länet, säger Jacob Käll.

Litteraturnoden ska bilda nätverk för länets författare, vara läsfrämjande och också länka samman med länets utbildningsaktörer.

– Vi börjar med blanka papper. Det här är stort och vi har många tankar och idéer, nu gäller det att tratta ner från en stor bredd. Vi ska snegla på andra för att ta till oss det som varit bra, och undvika de misstag som gjorts. Kanske kaxigt, min jag hoppas att det här ska bli så bra så att andra knackar på och står i kö för att se hur vi gjort här, säger Peter Högberg.

Jacob Käll pekar på att litteraturnoden har andra effekter än att främja läsandet och demokratin.

– Det här är viktigt också för näringslivet och bygdens attraktionskraft, ett bra kulturutbud lockar människor till en ort och en region.

Förstudien ska vara klar våren 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!