Ett uppstoppat liv

Mården vänder sig om i rörelsen och tittar uppmärksamt på besökaren. Än så länge lite tufsig i pälsen, men efter ytterligare några timmars arbete kommer det uppstoppade djuret se mycket verklighetstroget ut.

En kattuggla spanar efter byten.

En kattuggla spanar efter byten.

Foto:

Vimmerby2016-08-09 19:00

Kenneth Roth i Pelarne har haft sin något ovanliga hobby sedan 1976, något han började med tack vare ett intresse för djur och natur.

– Det var i samband med att en konservator i Hultsfred slutade som jag började. Han lärde upp mig, sedan har jag tränat själv och även gått kurs på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

Kenneth Roth har också jakten som fritidsintresse, även om han numera mest kommer hem med grenar från skogen.

– Jag går hela tiden och letar efter bra grenar att använda till monteringen. Att djuret placeras i en naturlig miljö är något av det viktigaste i mitt arbete.

Inte Statens vilt

När Kenneth Roth får in ett nytt djur kontrollerar han först att det är fräscht och att det inte tillhör Statens vilt.

– Det finns en hel lista på djur och fåglar som privatpersoner inte får behålla, till exempel havsörn, berguv, utter och lo.

Han dokumenterar, tar mått och fryser in djuret i väntan på att han ska få tid att ta hand om det.
Beredning av skinnet görs med salt och alun, till fåglar används arsenik. Munskydd, handskar, skyddsglasögon och en fläkt är nödvändigt för att ha hälsan i behåll.

– När det gäller mindre djur, som mård och mink, sparar jag kraniet. Rengör och återanvänder. Då blir huvudet som mest naturligt. Kroppen fylls med träull eller polyetenskum, och böjbara metalltrådar för att djuret ska kunna fixeras i ett naturligt läge.

Få yngre förmågor

Kenneth Roth har studerat många djur och fåglar för att lära sig deras rörelsemönster. Han ser framför sig hur han ska montera ett djur för att det ska se så naturtroget ut som möjligt.

– Mård och ekorre är bland de roligaste, det går att variera dem så mycket.

Han konstaterar att det är dåligt med återväxten när det gäller konservatorer.

– Jag fortsätter ett tag till, så länge kunderna blir nöjda och kommer tillbaka är det bara roligt. Och det finns alltid något nytt att lära sig.

Kenneth Roth är konservator. En ovanlig hobby som han haft sedan 1976. Mården på bilden är inte klar, den ska fixeras vid grenen, fönas och borstas, för att få ett så naturligt utseende som möjligt. Foto: Lena Dahlberg
Kenneth Roth är konservator. En ovanlig hobby som han haft sedan 1976. Mården på bilden är inte klar, den ska fixeras vid grenen, fönas och borstas, för att få ett så naturligt utseende som möjligt. Foto: Lena Dahlberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om