EU gav Dunge rätt

Regeringen skyllde på EU-krav när den höjde ölskatten och sänkte vinskatten i höstas. Nu slår EU-domstolen fast att Sverige visst hade kunnat behålla den skatteskillnad som rådde innan.

Vimmerby2008-04-09 06:23

- Alltså var den här skattehöjningen på öl helt onödig. Det minsta man kan begära är att politikerna åtminstone hade avvaktat domen innan de fattar beslutet. Det här visar hur flata svenska politiker är gentemot EU, säger Henrik Dunge, vd för Åbro Brygger i en kommentar till tisdagens domslut i EU-domstolen som slår fast att den svenska beskattningen på öl inte alls strider mot EU:s regler mot punktskatter.
Det går inte att påstå att tvisten är hastigt uppkommen. Den har pågått sedan 1997 då EU-kommissionen stämde Sverige för att skillnaden var för stor mellan skatten på svenskt öl och importerat vin. Något som fick kommissionen att tro att svenskarna hellre skulle köpa svensk pilsner än sydeuropeiska viner.
Nu konstaterar domstolen att skillnaden inte alls påverkar konsumenternas val på det vis som EU-kommissionen påstått.
Men den svenska regeringen beslutade redan i höstas att anpassa de svenska skatterna efter EU-kommissionens krav, och vid årsskiftet sänktes skatten på vin med 47 öre på en flaska och skatten på en burk starköl höjdes med 62 öre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om