Evelina skapar plagg av återbrukade tyger

Med tyger köpta på second hand skapar Evelina Fooladi nya klädesplagg och med Instagramkontot "remake me please" inspirerar hon även andra på internet.

"Det har inte varit så mycket att vi har lärt oss sömnad, utan mer det kreativa skapandet som stått i fokus. Och skapa av sånt som redan finns, det vi har", berättar Evelina Fooladi om kursen hon går.

"Det har inte varit så mycket att vi har lärt oss sömnad, utan mer det kreativa skapandet som stått i fokus. Och skapa av sånt som redan finns, det vi har", berättar Evelina Fooladi om kursen hon går.

Foto: Victoria Otternäs

Vimmerby2023-05-05 19:30

Det är gamla överkast, bordsdukar och påslakan fyndade på second hand som får nytt liv hemma hos Evelina Fooladi. På kontot med inriktning mot återbruk och sömnad publicerar hon bilder på sina verk hon skapat hemma i sin ateljé. Allt från sydda kjolar till hur man lagar hål utan symaskin.

– Under tiden jag har pluggat så startade jag Instagramkontot. Då var det mer för att spara på allt jag gör på ett ställe. Det var ingen tanke om att jag skulle få en massa följare, utan mer visa vad jag gör och inspirera till en mer hållbar livsstil. Att man inte behöver köpa nyproducerat, utan istället kan använda det man har.

Intresset för second hand och pyssel har alltid funnits där, men det var lite av en slump att Evelina Fooladi halkade in på just sömnad.

– Jag var sjukskriven ganska länge för utmattningsdepression. Sedan satt jag en dag och funderade på om jag skulle tillbaka till jobbet eller om jag ska göra något annat. Då satt jag och klurade på, vad gillar jag egentligen?

– Jag har alltid älskat second hand och alltid sprungit i second hand butiker. Jag har en förkärlek för gamla saker med en historia. Sedan har jag alltid gillat mode och kläder, som ett sätt att uttrycka sig.

Tillslut stötte hon på en kurs inom hållbar textil på Gamleby Folkhögskola, dit sökte hon och kom in.

Vad inspirerar dig när du skapar nya plagg?

– Oftast är det tyget som får styra, eftersom man har det begränsat. Jag har inget tyg på metervara, utan det är en begränsad mängd. Så vad kan jag göra med den här mängden tyg? 

– Annars får jag jättemycket inspiration från nätet. Jag följer jättemånga på Instagram, det är som ett litet community där.

Efter att ha sytt i princip varje dag sedan hon började kursen inom hållbar textil har många plagg skapats. Evelina visar upp ett linne som från början var en gardinkappa.

– Jag utgår verkligen från tyget. Det här var en gardinkappa, ett rakt tygstycke. Och sen tänkte jag att det här kan man göra ett linne av. 

Evelina Fooladi berättar också att hon sällan använder färdigköpta mönster när hon skapar plagg.

– Jag använder istället mycket jag har i min egna garderob och utgår från hur det är sytt. För ett år sedan hade jag behövt en manual, hur man syr det här plagget.

Varför är det viktigt med att tänka återbruk tycker du?

– Det är verkligen ett problem att vi köper så mycket nyproducerat. Textilindustrin är ju en av de mest förorenande industrierna. Och de som syr våra kläder lever under hemska arbetsförhållanden. Så det är en industri jag inte vill stötta.

Evelina Fooladi syr inte bara kläder från grunden, utan berättar också att hon gör små förändringar på de plagg hon redan har i garderoben, för att tänka på hållbarhet och miljö.

– Istället för att köpa nytt kan man göra om smågrejer som nästan vem som helt klarar av, så att det blir användbart igen.

Genom sitt Instagramkonto blev Evelina Fooladi erbjuden ett jobb på Astrid Lindgrens Världs kostymavdelning under våren. "Det är jättelärorikt och jag är jätteglad att jag har fått komma in där".
Genom sitt Instagramkonto blev Evelina Fooladi erbjuden ett jobb på Astrid Lindgrens Världs kostymavdelning under våren. "Det är jättelärorikt och jag är jätteglad att jag har fått komma in där".
Om Evelina Fooladi

Ålder: 38 år

Bor: Villa i Vimmerby

Familj: Make och två barn på 8 och 5 år

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!