Experten: "problematiskt att kriminalisera eget bruk"

Forskaren Mats Anderberg förordar en avkriminalisering av eget bruk. Men regeringens företrädare menar att det skulle gynna de kriminella gängen.

Forskaren Mats Anderberg menar att lagen som gör det kriminellt att bruka narkotika bidrar till att öka stigmatiseringen och hålla människor i utanförskap.

Forskaren Mats Anderberg menar att lagen som gör det kriminellt att bruka narkotika bidrar till att öka stigmatiseringen och hålla människor i utanförskap.

Foto: Helena Landstedt/TT

Vimmerby2020-08-15 08:00

I fokus: Knark

Mats Anderberg är universitetslektor på Linnéuniversitetet och forskar inom missbruk bland ungdomar och unga vuxna. Han menar att droganvändandet bland ungdomar och unga vuxna inte har förändrats särskilt mycket de senaste tio åren.

– Hos unga vuxna har man sett någon viss ökning om man tittar på en tioårsperiod, men de senaste åren ser det ut att ha avstannat. Men det är väldigt låga procentandelar fortfarande som det handlar om. Hos ungdomar så är det de som har provat narkotika någon gång är ju i ett internationellt perspektiv väldigt lågt, om man jämför med andra länder i Europa. 

Mats Anderberg menar att det finns mycket myter och föreställningar kring narkotikaanvändning i Sverige, där ofta en betydligt mörkare bild presenteras i media än hur verkligheten ser ut. 

– Jag tycker att vi behöver nyansera bilden, det är det som är mitt uppdrag som forskare också, att visa på att det här stämmer inte så mycket med de sanningar som man oftast slänger ur sig. Sen tycker jag att det är problematiskt med den svenska narkotikapolitiken, på det sättet att den är restriktiv och straffande.

Mats Anderberg ser kriminaliseringen av eget bruk av narkotika som problematisk.

– Det är problematiskt att kriminalisera eget bruk för människor som får bekymmer med narkotika. De behöver ju ha hjälp och det är det man ska satsa på och inte straffa dem, för det kan skapa ännu större problem i framtiden för dem. Det blir en ökad stigmatisering, att man inte får jobb lika lätt om man har en notis i straffregistret.

– Idag begär nästan alla arbetsgivare intyg från straffregistret, man finns där om man till exempel har blivit gripen för eget bruk, man kanske bara har rökt cannabis några gånger men det kan räcka för att man ska bli hindrad för ett jobb och hamna mer utanför på det sättet. Jag tycker det är problematisk så därför förordar jag en, inte en liberalisering eller legalisering, utan avkriminalisering av eget bruk i alla fall. Innehav och försäljning tycker jag naturligtvis ska vara kriminaliserat, men just det egna bruket är problematiskt tycker jag.

Om man skulle avkriminalisera, finns det inte en risk att man sänder ett budskap om att det är okej att använda narkotika?

– Våra ungdomar idag har redan en sådan syn att de tycker att det är okej att använda, fast de kanske bara gör det i vissa sammanhang, på musikfestivaler, studerat utomlands eller där det är mer naturligt. Jag tror att det kan leda till en viss ökning av konsumtionen men jag tror inte det kommer vara någon revolutionerande hög andel som börjar använda bara för att det avkriminaliseras. Man har gjort så i andra länder också nära oss, i Norge till exempel så har man i princip avkriminaliserat eget bruk, och där har man inte sett några skillnader i ökning heller. 

Vi har sökt justitieminister Morgan Johansson som inte haft möjlighet att svara på våra frågor, istället har hans pressekreterare Per Strängberg svarat i mejlform. 

"En avkriminalisering av eget bruk av narkotika gynnar de kriminella gängen vars främsta inkomstkälla är narkotikahandel. Deras marknad skulle växa kraftigt. Regeringen ville sända en tydlig signal om att narkotika inte är accepterat i samhället och ge polisen förutsättningar för att göra drogtester vid misstanke om narkotikaanvändning.".

Enligt Strängberg har inte syftet med lagen varit att stigmatisera eller kriminalisera beroendesjukdom.

"Kriminaliseringen av eget bruk ska framför allt skydda personer från narkotikans skadeverkningar och möjliggöra tidiga insatser för att erbjuda vård och behandling samt förhindra att ungdomar utvecklar beroende och kriminalitet."

Trots att folkhälsomyndigheten vill utvärdera lagen som kriminaliserar eget bruk så säger alltså regeringen nej. Man har gett Brottsförebyggande rådet i uppdrag att studera narkotikamarknadernas organisering och koppling till annan brottslighet i kriminella miljöer och hur rättsväsendets och samhällets motåtgärder kan stärkas. Resultatet av uppdraget ska redovisas 1 juni 2021.

"Konflikter kring narkotikamarknader ligger många gånger bakom det dödliga skjutvapenvåldet och annat grovt våld i kriminella miljöer. Att begränsa tillgång och efterfrågan på narkotika är därför också en del i arbetet mot den organiserade brottsligheten" skriver Per Strängberg. 

Narkotikastrafflagen

Enligt den svenska lagen så är det brottsligt att; köpa, sälja, tillverka, förpacka, transportera och använda alla former av narkotika, förutom inom forskning och vården. 

Ett ringa narkotikabrott kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader. 

För ett synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling kan man dömas till ett fängelsestraff i lägst sex år och högst tio år. 

Källor: Drugsmart och Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!