Experter borrade efter stenåldersboplatser

Nästa steg för att hitta de stenåldersboplatser man tror finns invid Krön är taget. På onsdagen fanns personal från Statens historiska museer på plats för att provborra i mossmarken runt sjön. ”En fantastisk dag med många bra prover”, summerar arkeolog Michael Dahlin.

Arkeolog Fredrik Molin, Statens historiska museer, och Sven Kask, Stadsmuseet Näktergalen, visar stort intresse för fynd från trakten.

Arkeolog Fredrik Molin, Statens historiska museer, och Sven Kask, Stadsmuseet Näktergalen, visar stort intresse för fynd från trakten.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2019-04-11 21:00

Under flera år har Michael Dahlin, Arkeologi & Kulturlandskap, och Kenneth Alexandersson, arkeolog på Kalmar Länsmuseum, undersökt ett antal områden i trakterna kring Vimmerby. Många föremål har hittats och utifrån dessa har fyra extra heta platser lokaliserats där de menar att det är stor möjlighet att det döljer sig 10 000 år gamla och unika boplatser. Dessa ligger i närheten av Södra Vi, Sunds prästgård, Karsnäs och Ingebo.

– För att komma vidare och nå målet att finna en stenåldersboplats måste vi förstå sjön Krön bättre och på så sätt hitta kulturlagren. Provtagning av markens skikt har varit en nödvändighet för att gå vidare, säger Michael Dahlin.

På onsdagen var äntligen Dagen D kommen. Då anlände personal från Statens historiska museer, under ledning av kvartärgeolog och paleoekolog Jonas Bergman, för att utföra provtagningar av jordlagren på de olika platserna. Förhoppningen var att hitta en bevarad lagerföljd som man sedan ska kunna kopplas till åldern på fynden.

Dagen började på en åker mellan Södra Vi och Sund, där man tidigare hittat en älghornsyxa, men där kammades det noll. Samma sak i mossmarken intill Krönsborg.

Bättre lycka då vid provborrningarna vid Galtnäset men framför allt i Björkemossen mellan Södra Vi och Krön. Med hjälp av en så kallad ryssborr, en manuell borr som tar sig genom jordlagren och levererar en meterlång borrkärna, gjordes provtagningarna.

– Under Björkemossen, på ett djup av närmare sex meter hittade vi gyttja som visar att det här låg en fornsjö som sannolikt inte hängt samman med Krön. Makrofossiler och gyttjan vi fick upp i borrkärnan vittnar om att vi är ungefär 11 400 år bak i tiden och längs fornsjöns stränder lär människor med all sannolikhet ha funnits, berättar Jonas Bergman.

– Under torven är bevaringspotentialen för organiskt material, allt från ben och kanske till och med lämningar från människor, mycket hög.

Nu kommer de medtagna borrkärnorna att undersökas, analyseras samt tidsbestämmas med C14-metoden. Hur man sedan går vidare beror till stor del på vilka svar man får.

– Det vi får reda på kommer generera en hel del nya frågor. Men aptiten kommer öka och den här fantastiska dagen ger definitivt mersmak, menar Michael Dahlin.

De framgångsrika undersökningarna vid Galtnäset strax söder om Vimmerby gör att folkhögskolans årliga sommarkurs, under Michaels och Kenneths ledning, sannolikt förläggs dit i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!