Olämpligt men inte olagligt med studentbal

Att Vimmerbys studenter får genomföra en bal har väckt reaktioner. Vimmerby Tidning har granskat lagligheten i genomförandet.

Årets studenter kan pusta ut och göra sig fina. Både dans och middag blir av. Vilket minne för livet! Bilden är från balen 2017.

Årets studenter kan pusta ut och göra sig fina. Både dans och middag blir av. Vilket minne för livet! Bilden är från balen 2017.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2021-05-21 18:30

Storebro Byggnadsförening rår om dansbanan i Storebroparken där den uppmärksammade baldansen ska ske. Patrik Arvidsson är kassör i föreningen och bekräftar att det finns en uppgörelse som man anser okej.

– Vi gjorde bedömningen att det är okej i och med att de bara är utomhus och utan publik och att grupperna är slutna och har tränat ihop sen tidigare. Om det däremot hade gällt Gillestugan hade det vi inte kunnat hyra ut. I det fallet har vi myndigheternas krav att leva upp till, säger han.

Länsstyrelsens gör tillsyner gentemot verksamheter, exempelvis i ärenden där det handlar om att en grupp hyrt en lokal eller en buss för att samlas i. Maria Almstedt, tillsynshandläggare på länsstyrelsen, tycker dock att det är märkligt att balen fått grönt ljus.

– Att människor möts i en park är inget vi bedriver tillsyn på. Att så många träffas är inte lämpligt med tanke på de skärpta rekommendationerna, men från vår sida kan vi inte lagmässigt komma åt det, säger hon.

Även Region Kalmars smittskydd har fått frågan om hur de ser på genomförandet av balen i Vimmerby.

– Själva dansen är olämplig sett till de skärpta rekommendationerna vi har fram till 30 maj, säger Arsene Nzobandora överläkare och biträdande smittskyddsläkare vid Region Kalmar.

Är det olagligt att genomföra balen?

– Det är i så fall polisen som ska stoppa det men jag är tveksam till att det finns några verktyg för dem att använda där då det nog räknas som en sluten grupp. Men från vår sida sett är det i alla fall olämpligt.

Studenterna ska även ha sittande middag med bord om fyra på en lokal restaurang. Vad gäller där?

– Det är de föreskrifter som gäller för restauranger som gäller då, säger Nzobandora.

undefined
Det blir en bal på lördag efter fredagens besked. På bilden: Josefina Karlsson, Emelie Skarhed, Klara Palovaara och Stina Henriksson.

Polisen är den myndighet som skulle kunna fälla balen men de säger samma som både smittskydd och Länsstyrelsen. 

– Hade det varit en hyrd lokal hade det inte varit okej, men det här är utomhus och det är ett slutet sällskap. De har gått ut och sagt att det inte får komma en publik, för då måste de avbryta, och då är de också väl medvetna om regelverket tänker jag, säger kommunpolis Håkan Karlsson.

Kommer de alltså kunna få genomföra både middag och dans?

– Det är ingen allmän sammankomst och faller därmed under gängse rutiner och nu när de försökt göra allt rätt kommer inte jag att hindra det, säger Karlsson.

Balkommittén låter hälsa att det känns skönt att allt blivit utrett och att balen inte är olaglig.

– Det känns väldigt bra att veta att allt går rätt till, säger Klara Palovaara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!