EXTRA: Börsbolag vill köpa Vimmerbyföretaget

Bergs Timber AB har tecknat en avsiktsförklaring med Setra Trävaror AB gällande förvärv av rörelsen vid Setras sågverk i Vimmerby. Detta tillkännagjordes genom att pressmeddelande från Bergs Timber på onsdagen.

Bergs VD Peter Nilsson.

Bergs VD Peter Nilsson.

Foto:

Vimmerby2016-09-14 12:02

Setras sågverk i Vimmerby bedriver produktion av sågade trävaror i Vimmerby kommun, endast cirka 40 kilometer från Bergs Timbers anläggning i Mörlunda.

– Den geografiska närheten mellan Bergs Timbers befintliga anläggningar och Vimmerbyanläggningen bidrar positivt till transaktionens industriella logik, skriver Bergs Timber i pressmeddelandet.

Finansieringen ska ske dels genom betalning i nyemitterade aktier av serie B i Bergs Timber, dels genom upptagande av nya krediter.

Parterna är överens om att fördelning av finansieringen av köpeskillingen mellan krediter och antal aktier ska fastställas i de fortsatta förhandlingarna. 

Parterna är även överens om att som första steg i den fortsatta processen gemensamt arbeta fram en affärsplan för integrationen av Vimmerbysågen i Bergs Timbers befintliga verksamhet. Affärsplanen blir sedan avgörande för beslut om transaktionen skall fortsätta eller avbrytas. Parterna bedömer att ett sådant beslut ska kunna fattas under fjärde kvartalet 2016.

Förvärvet är utöver affärsplanen avhängigt genomförande av due diligence, eventuella nödvändiga myndighetsgodkännanden, säkerställd finansiering samt i övrigt sedvanliga villkor. 

Transaktionen avser förvärv görs på skuldfri basis.

– Vår absoluta avsikt är att driva sågen vidare. Det är en bra såg, och det grövre timret de jobbar med där kompletterar verksamheten med klentimmer i Mörlunda på ett bra sätt, säger Peter Nilsson, VD för Bergs Timber.

Han säger också att man kommer titta på eventuella investeringsbehov vid Vimmerbysågen.

Setras sågverk strax utanför Vimmerby är på god väg att köpas upp av Bergs Timber i Mörlunda. En gemensam avsiktsförklaring presenterades för en stund sedan.
Setras sågverk strax utanför Vimmerby är på god väg att köpas upp av Bergs Timber i Mörlunda. En gemensam avsiktsförklaring presenterades för en stund sedan.
Bergs Timber

Bergs Timber driver i dagsläget flera träskydds- och sågverksanläggningar runt om i södra Sverige: Bitus (Nybro), Broakulla, Gransjö, Mörlunda och Orrefors.

Bolaget grundades 1919, och 1940 etablerade man ett stationärt sågverk på samma plats i Mörlunda där sågen ligger än i dag. Bolagets senaste förvärv skedde 2014, då sågverket i Gransjö köptes upp.

Bergs Timber jobbar med tre verksamhetsområden: rent skogliga tjänster för skogsägare, trävaror samt träskydd.

Den största ägaren i Bergs-koncernen är det isländska bolaget Norvik Timber, som äger 29 procent av aktierna i företaget.

Koncernen hade knappt 170 anställda under 2015.

Källa: redeye.se, bergstimber.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om