- Vi sätter värde på närhet, individanpassning, små grupper, åldersintegrering, lugn och studiero på lektionerna, och raster i en fantastisk natur som stimulerar till lek. Vi vill att det även i framtiden ska finnas valfrihet i Vimmerby kommun - att kunna välja att bo på landet eller i stan, att ha sina barn i en stor skola eller liten, säger Claes Junhammar som är med i friskolegruppen i ett pressmeddelande.
Vad det gäller skolfrågan på ett högre plan finns idag en grupp som arbetar med folkomröstningen, med förhoppning att få en politisk omsvängning i skolfrågan.
En annan grupp arbetar nu för att få till stånd en ansökan om att starta friskola.
För att få starta en friskola måste man ansöka hos Skolinspektionen. En grupp på runt tio personer, föräldrar och andra intresserade, har nu satts i arbete med att ta fram en sådan ansökan.
- Ansökan är en form av kvalitetsgaranti, så det känns bra, även om vi är ödmjuka inför uppgiften, berättar Claes Junhammar vidare i ett pressmeddelande.
Det är fritt fram för kommunen får lämna synpunkter, men i dagsläget har kommunen ingen vetorätt när det gäller friskolor.
Ansökan ska dock vara inlämnad senast 31:e januari 2016. Med handläggningstid inräknad betyder det att skolan, även om ansökan går igenom, kanske måste vara stängd ett år innan den kan öppna i ny regi inför läsåret 2017/18.
- Vi har sett från andra håll att nästan 100 procent av eleverna har kommit tillbaka efter det året, så vi tror inte att det är något hinder för att starta.
En enkätundersökning som genomfördes i maj visade att över 90 procent av föräldrarna i Djursdalabygden ville undersöka möjligheten att starta friskola - om kommunen skulle bestämma sig för att lägga ner.
Läs ännu mer i morgondagens papperstidning
EXTRA: Djursdalabor arbetar nu aktivt för att starta friskola
Om inte folkomröstningen kan ändra på beslutet att lägga ned skolan i Djursdala kommer Djursdalaborna att ansöka om att öppna en friskola I Djursdala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!