EXTRA: En döms och två frias för guldrånet

En Vimmerbybo i 20-årsåldern döms till tre års fängelse för rånet mot Miltons guld i oktober. Två andra åtalade ynglingar frias från att ha varit med i guldsmedsbutiken.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-05-09 12:11

Det framgår av den dom tingsrätten meddelade på onsdagen.

Den 22-årige Vimmerbybon döms för rån, och inte grovt rån som åklagaren yrkat. Tingsrätten anser inte att rånarna uppträtt med någon synnerlig råhet och pekar bland annat på att inget fysiskt våld förekommit under rånet.

Man skriver visserligen att upplevelsen varit synnerligen obehaglig för den ensamma expediten i butiken, men framhåller samtidigt att det handlar om rånare med ett icke skarpladdat vapen och två kofötter.

22-åringen valde under rättegången att erkänna att han varit med vid Vimmerbyrånet och det totalt var fem personer som deltog, men att bara tre var inne i guldsmedsbutiken. Vilka de andra var vill han inte säga någonting om. Han säger dock att de båda andra åtalade inte varit med.

22-åringen hävdar att en man han tidigare levererat två stulna bilar till, ringde 22-åringen dagen före Vimmerbyrånet och sa att han behövde en rånare till. 22-åringen nappade. Vem mannen är säger han ingenting om.

Han berättar att det var han själv som hade pistolatrappen och hotade expediten. 22-åringen säger också att en rånare släpptes av innan flyktbilen dumpades på Blomsterhultsgatan och att den rånaren tog med sig bytet och rånkläderna.

Redan samma kväll var guldet sålt för runt 100 000 kronor och 22-åringen hämtade sin del på 20 000 kronor någonstans i Stockholmstrakten.

Den 22-årige Vimmerbybon, som redan sitter i fängelse för andra brott, döms till tre års fängelse för rån, olovlig körning, rattfylleri och olovligt brukande.

Tingsrätten friar samtidigt två andra unga män från Stockholmstrakten från rånet i Vimmerby.

De medger visserligen att de varit i Vimmerby vid tiden för rånet, men av andra orsaker. Att man hittat gods hos en av dem och att deras telefoner varit inaktiva just de timmar de så kallade "rånartelefonerna" var aktiva är inte skäl nog för att döma den enligt tingsrätten.

En 20-åring förklarar att han fått smycken av en vän, och att han trodde det var krimskrams och lät det ligga hemma.

22-åringen mor frias från misstankarna om grovt häleri. Sonen säger att han lämnat gods hos henne utan att hon visste det.

Däremot döms den 18-åriga flickvännen för häleri till ungdomsvård.

Domen mot tre åtalade förr rånet mot Miltons Guld i oktober kommer att överklagas. På bilden tömmer två rånare en monter i guldsmedsbutiken.
Domen mot tre åtalade förr rånet mot Miltons Guld i oktober kommer att överklagas. På bilden tömmer två rånare en monter i guldsmedsbutiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!