EXTRA: Första coronafallet i äldreomsorgen i Vimmerby

Vimmerby kommun har fått sitt första fall av Covid-19 i äldreomsorgen. Det är en brukare som insjuknad i sjukdomen.

En person på ett vård- och omsorgsboende har insjuknat i covid-19. Det bekräftar Vimmerby kommun på  tisdagen. Bilden är en genrebild.

En person på ett vård- och omsorgsboende har insjuknat i covid-19. Det bekräftar Vimmerby kommun på tisdagen. Bilden är en genrebild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Vimmerby2020-08-25 10:09

Det bekräftar kommundirektör Carolina Leijonram, Kommundirektör Carolina Leijonram som även är t.f. säkerhetsskyddschef.

– Det stämmer och det är en brukare i omsorgen som är drabbad. Mer information än så har jag inte, säger hon.

Dagens Vimmerby var först med att berätta att ett fall av covid-19 nu har bekräftats i äldreomsorgen även i Vimmerby kommun.

Kommunen har länge lyckats hålla sjukdomen borta från de boenden som finns. Men under måndagen bekräftades det första fallet på ett äldreboende i kommunen.

– Vi har insett att det hela tiden handlat om när och inte om vi skulle få in sjukdomen även i vår omsorg, säger Carolina Leijonram.

Hon vill inte säga något om vilket äldreboende det rör sig om.

– Det är av integritetsskäl, säger hon.

Det bekräftade fallet leder dock inte till några övergripande åtgärder på kommunstyrelsenivå.

– Verksamheten har sina rutiner och följer dem och vi har fullt förtroende för att man nu jobbar efter de riktlinjer och med de åtgärder vi har förberett oss med, säger Carolina Leijonram.

Även verksamhetschefen för vård- och omsorgsboenden, Karin Holmgren, bekräftar att det är en brukare som har testas positivt på ett vård och omsorgsboende i kommunen.

– Smittspårning har startat och vi följer regionens smittspårningsenhets riktlinjer och rutiner, skriver hon i ett mail.

Karin Holmgren beskriver att kommunen har ett gott samarbete med smittspårningsenheten på Region Kalmar. 

– I samband med smittspårning blir berörda brukare eller deras företrädare kontaktade, och medarbetare och vikarier inom de aktuella enheterna kommer att avgränsas och begränsas. Vi följer våra riktlinjer, rutiner och utvärderar dessa kontinuerligt, skriver Karin Holmberg.

Region Kalmar vill inte kommentera det bekräftade fallet i äldreomsorgen i Vimmerby, utan hänvisar till kommunen.

Situationen bedöms dock vara stabil både i Vimmerby kommun och i Kalmar län för närvarande.

Enligt Region Kalmars officiella statistik finns nu 39 bekräftade fall av covid-19 i Vimmerby kommun. Det är ett mer än under måndagen. 

Totalt har 845 personer bekräftats smittade i länet sedan coronavirusets utbrott, varav fem för närvarande vårdas på sjukhus. I Kalmar är antalet smittade personer 276, i Hultsfred 46, och i Västervik 125.

Antalet avlidna i länet är 32 personer. 

Vimmerby kommun har fått det första fallet av covid-19 inom äldreomsorgen. Det berkräftar kommundirektören och t.f säkerhetsskyddschefen Carolina Leijonram som säger att verksamheten följer alla de rutiner som man förberetts sig med in för den här situationen.
Vimmerby kommun har fått det första fallet av covid-19 inom äldreomsorgen. Det berkräftar kommundirektören och t.f säkerhetsskyddschefen Carolina Leijonram som säger att verksamheten följer alla de rutiner som man förberetts sig med in för den här situationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!