EXTRA: Här är Södra Vi:s unga hjältar

Den 74-årige man som försvann i fredags eftermiddag i Södra Vi hittades alltså välbehållen men medtagen i eftermiddags. Polisen riktar nu ett stort tack till alla engagerade Södra Vi-bor. Framför allt till en ung cykelburen kvintett, som var oumbärlig i sökandet.

Vimmerby2015-10-04 15:03


Eddie, Isak, Rasmus, Elof och Melvin. Där har du dagens hjältar i Södra Vi. Med sina cyklar hjälpte de polisen under hela söndagen att söka av olika områden i och kring samhället.

- Grabbarna har gjort en fantastisk insats. De har löst många av de uppgifter som fanns med på vår att-göra-lista, som vi annars skulle fått skjuta på och ta senare. På så sätt har vi kunnat bocka av och stryka ner listan samt framför allt kunnat fokusera på andra uppgifter. Fantastiskt, berömmer Tomas Kollin vid Vimmerby-polisen.

"De har gjort skillnad"

- Hela dagen har vi bett dem "kolla det", "checka det", "cykla dit" eller "åk elljusspåret ett varv". De har varit tillgängliga hela tiden och verkligen gjort skillnad. Killarnas lokalkännedom var guld värd. De hade full koll när jag frågade om ställen som "Kalles Hage" och "Döda Skogen", skrattar Kollin.

Tomas Kollin är väldigt glad över det genuina engagemang som hela samhället har visat i sökandet efter den försvunne mannen.

- Södra Vi-borna har ställt upp på ett makalöst sätt. Man märker verkligen stor skillnad jämfört med hur det kan vara i större städer. Här har alla hjälp till och engagerat sig, sedan kanske inte vi har haft arbetsuppgifter så att det har funkat åt alla.

Hundar det viktigaste

Det var i fredags eftermiddag som den 74-årige mannen skulle gå hem från sin dotter, som bor i centrala Södra Vi. En promenad på cirka 300 meter söderut. Mannen såg senast vid 15-tiden på gångbanan i höjd med infarten till Hembygdsparken. Men där slutade spåren. Mannen kom aldrig hem till sin lägenhet och i lördags förmiddag, omkring kl 10.00, ringde oroliga anhöriga polisen.

Polisen började söka redan under lördagen och under söndagen intensifierades arbetet med att hitta mannen. En hel hundgrupp, med fem hundar och hundförare, ett ytterligare antal poliser samt polishelikopter kallades in. Missing Peoples stab anlände under söndagseftermiddagen och skulle precis kalla in folk för sökjobb när mannen rapporterades funnen. Det var en hundpatrull som fann mannen strax efter klockan 13.00 på söndagen.

- Hundförare och dess hundar är det viktigaste vi har vid sådana här försvinnanden. Det är inte vi, utan hunden, som har hittat mannen, säger Tomas Kollin.

Gått vilse

Trots två dygn utomhus, med kalla nätter, var den diabetssjuke 74-åringen i relativt god kondition när han hittades.

- Medtagen så klart, men vid fullt medvetande. En ambulans tog med sig honom till sjukhus för undersökning, men han verkade vara okej. Han fick lite kaffe och mackor av oss när de kom in med honom hit till staben i Hembygdsparken och vi förde samtal med honom, berättar Anders Karlsson vid polisen.

Mannen var på väg hem i fredags, men när han skulle vika av från Södra Storgatan in på Malmvägen, där han har sin bostad, kom han fel.

- Han har helt enkelt gått vilse och tvingats tillbringa två nätter utomhus. Han gick till vägen tog slut, kom ut på en åker där det var en massa diken och sedan tog krafterna slut. Han berättar att han satte sig ner när han inte orkade gå längre och där satt han kvar när han hittades nästan två dygn senare, bara några hundra meter från hemmet, avslutar Anders Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om