Extra bidrag till skolorna efter pandemin

Vimmerby kommun får knappt två miljoner kronor av staten och pengarna ska användas till att vända pandemins negativa effekter på skolan.

"Det är många som är sugna på att ta tag i mycket igen och då behövs det givetvis mer pengar", säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Karlsson (C), som välkomnar det extra bidraget från staten.

"Det är många som är sugna på att ta tag i mycket igen och då behövs det givetvis mer pengar", säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Karlsson (C), som välkomnar det extra bidraget från staten.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-02-11 06:00

Totalt kommer 1 981 280 kronor i statligt stöd att landa i Vimmerby, av de totalt 1,4 miljarder kronorna som betalas ut till landets kommuner under 2022. Enligt Skolverket är syftet med bidraget att minska negativa effekter som pandemin kan ha på elevers kunskapsutveckling.

– Pengarna är jättevälkomna. Vi har möte i nämnden på onsdag nästa vecka och då kommer vi att besluta vad vi ska använda dem till. Vi har många hål att stoppa dem i, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Pengarna fördelas proportionellt utifrån antalet barn och unga i åldern 6 till19 år i respektive kommun och kommunen bestämmer själva hur de ska användas i skolans olika verksamheter. I Vimmerby är detta inte klart än, men Peter Karlsson (C) menar att pengarna kommer extra lägligt med tanke på det arbete som behöver göras på grund av pandemin. 

– Det är många verksamheter som skulle behöva mer resurser och pengar nu efter pandemin, när det drar igång. Vi har som en "utbildningsskuld", vi har inte hunnit med allting under pandemin och har fått pausa saker. Det är många som är sugna på att ta tag i mycket igen och då behövs det givetvis mer pengar, säger han.

Ordföranden tror att pengarna kan hjälpa skolan att komma ifatt det som fallit bort under pandemin, men de kan även komma att användas på andra sätt.

– Samtidigt har vi verksamheter som gått med underskott och vi behöver titta på hur vi kan täcka upp det, säger Peter Karlsson (C).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!